Pompeo: Vlada Crne Gore da povede dijalog sa SPC oko Zakona

1

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je Vladi Crne Gore da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi vjeroispovesti i njegovoj primjeni, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

“Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, poručio je Pompeo u pismu-odgovoru koje je poslao Arhiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u Njujorku.

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Majk Pompeo, kako navode iz Mitropolije, ističe da su on i predsjednik Tramp čvrsto uvjereni da pojedinci bilo gdje u svijetu imaju neotuđiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju vjeru.

On dalje navodi da je američka vlada pratila razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog Zakona o slobodi veroispovesti.

“Mi razumijemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila predloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa vjerskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja”, kaže u svom pismu državni sekretar SAD Pompeo.

1 Comment
  1. Jocko komentariše

    Nikakav razgovor, niti zakon, pa bi zarez na zakonu be odgovara SPC.Njoj odgovara Samo prethodno stanje-da je van zakona.Zato ste Gubitnici!!!

    1
    3
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.