Pompeo: SAD se spremaju da potpišu sporazum sa talibanima

0

SAD se pripremaju da potpišu sporazum sa talibanima posle dogovorenog “perioda smanjenja nasilja” u Avganistanu, rekao je danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

“Kada (smanjenje nasija) bude uspješno sprovedeno, potpisivanje sporazuma između SAD i talibana trebalo bi da uslijedi”, rekao je Pompeo u saopštenju objavljenom posle njegove posjete Saudijskoj Arabiji, prenosi Frans pres.

On je rekao da se spremaju da potpisivanje sporazuma bude 29. februara.

Taj datum je nešto ranije pomenuo visoki avganistanski zvaničnik koji je rekao da će potpisivanje sporazuma biti u glavnom gradu Katara, Dohi, ukoliko se bude poštovalo smanjenje nasilja koje su najavili Amerikanci i talibani.

Sedmodnevno smanjenje nasilja izmedju SAD i talibana u Avganistanu počinje u subotu, saopštili su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

To djelimično primirje treba da stupi na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, rekao je za BBC portparol avganistanskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

To primirje obiljeležava važnu fazu u sukobu u Avganitanu koji traje 18 godina.

U saopštenju Pompeo je rekao da bi međuavganistanski razgovori počeli ubrzo posle potpisivanja sporazuma 29. februara.

Oni će se oslanjati na tu “osnovnu etapu da se stigne do potpunog i trajnog primirja i buduće političke mape puta za Avganistan”, rekao je Pompeo.

Pompeo je dodao da ostaju izazovi ali da napredak ostvaren do sada daje nadu i predstavlja “pravu šansu” za miri.

“SAD poziva sve Avganistance da iskoriste ovu priliku”, rekao je Pompeo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.