Poljska bolja, selektor Ostojić forsirao pojedince: Tim bez sistema, ideje, akcije i vizije postigao više od maksimuma!

Poljska bolja, selektor Ostojić forsirao pojedince: Tim bez sistema, ideje, akcije i vizije postigao više od maksimuma!

Kadetska košarkaška reprezentacija Crne Gore izgubila je večeras od Poljske 72:65, u polufinalu Evropskog prvenstva B divizije u Podgorici. Tako je Crna Gora ispustila prvu meč loptu, pa će sjutra u meču za treće mjesto protiv Danske, juriti poslednju vizu za A diviziju.

Crna Gora je na ovom šampionatu već igrala sa Danskom, i izgubila je meč u grupi (71:62).

Tokom čitavog prvenstva Crna Gora je igrala bez jasne vizije i plana, i zahvaljujući individualnom kvalitetu pojedinaca uspjela je da dogura do meča za plasman u veći rang. Upravo igra bez sistema obila se selektoru o glavu u večerašnjoj utakmici. Jer, Poljsku je večaras mogao samo da porazi sistem i timaki duh. Nažalost, prvog nije bilo uopšte, a i ovo drugo je postalo upitno.

Selektor Mladen Ostojić, umjesto kolektivne igre, forsirao je pojedine igrače, prednjačili su Grbović i Jovanović, koji su nesporni talenti, čak i onda kad im nije išlo. Umjesto da ih podredi kolektivu, jer reprezentacija treba da bude tim koji diše istim plućima, desilo se suprotno. Bez ijedne uigrane akcije, igrači su ostavljeni da sami kreiraju napade, koje su često završavali nerezonskim i ishitrenim šutevima za tri poena. Iako je u timu imao ekstratalentovanog Stefana Vukčevića, igrača Reala iz Madrida, osim u četvrtfinalu, nije na valjan način iskoristio njegov potencijal u napadu. Paradoksalno zvuči da ekipa nema ni jednu jedinu akciju za plejmejkera, da nijesmo vidjeli ni jedan jedini pik en rol, a Vukčević je odlično rješenje za to. Veliki broj šuteva za tri poena tokom prvenstva, nijesu bili plod uigranih akcija, nedostajalo je hemije u ekipi, nema sistema, pa bi čelnici Košarkaškog saveza, koji su rijetko ili skoro nikako gledali mečeve reprezentacije, što je samo po sebi problematično, morali da razmotre dalji opstanak Ostojića na klupi.

Igrači su dali sve od sebe, publika je u svakom meču bila šesti igrač, a jasno je da je selektor bio najslabija karika, što je bilo očigledno u meču protiv Poljske koja je, to je bilo vidljivo golim okom, imala i ima sistem, zahvaljujući kojem je stigla do finala bez izgubljenog meča.

Vjerujemo da momci imaju dovoljno snage, fizičke i mentalne, da izguraju meč sa Danskom i plasiraju se u veći rang.

Poljska – Crna Gora 72:65 (17:9, 19:23, 17:17, 19:16)

Podgorica – „Bemax arena“. Sudije: Markes (Portugal), Van Hoje (Belgija), Mavisu (Turska).

Poljska: Višnjevski 17 (8-6), Sohan 12 (4-1), Lalak 13 (2-1), Kania, Levandovski, Vajkovjak 1 (2-1), Janjec, Vilček 12 (2-2), Sjembiga 9 (2-1), Rosinski, Mačkovjak, Paduh 8 (4-4).

Crna Gora: Bogavac 14, Ivanović 2, Vujović 5, Radetić 9 (4-3), Joksimović 3, Folić, Grbović 18 (2-2), Vukčević 4 (2-2), Jovanović 10 (5-4), Jokić, Radović, Franeta.

Related posts

5 Comments

  1. Bombaš

    Bravo redakcijo Borbe. Samo vi imate muda da pišete istinu u svim društvenim sferama. Ostale su kupili ovi iz DPS-a

    Reply
  2. Maestral

    Raspitajte se malo po kockarnicama, tamo su mu možda ostale šeme za uigravanje. Kakva država, takav i selektor.

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *