Politikolog za čelo energetske kompanije

0

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, najozbiljniji kandidat za mjesto izvršnog direktora je Nemanja Laković, aktuelni vršilac dužnosti izvršnog direktora. Odbor direktora Rudnika uglja imenovao je Lakovića, inače diplomiranog politikologa, za v. d. direktora 5. aprila ove godine. Laković je kadar blizak PES-u, rođeni je Pljevljak i biznisom se bavio – uglavnom u Srbiji.

Rudnik uglja Pljevlja, kćerka kompanija Elektroprivrede Crne Gore, raspisao je konkurs za izvršnog direktora u kojem je ključni uslov za prvog čovjeka kompanije da ima fakultetsku diplomu društvenog smjera?!

Prema uslovima neuobičajenog konkursa, koji objavljuje Pobjeda, izvršni direktor bi bio imenovan na određeno vrijeme u trajanju od 48 mjeseci sa punim radnim vremenom.

USLOVI

– Uslovi su VSS društvenog smjera ili VSS tehničkog smjera a rok za prijavljivanje je pet dana, navodi se u konkursu. Pored opštih uslova predviđenih Zakonom o radu kandidat mora da ispunjava sljedeće posebne uslove: Najmanje VII-1 stepen stručne spreme i 240 CSPK-a kredita i radno iskustvo od najmanje pet godina. Za izvršnog direktora ne može biti izabrano lice koje je osuđeno za krivična djela: protiv prava iz rada, protiv intelektualne svojine, protiv platnog prometa i privrednog poslovanja, protiv imovine i službene dužnosti, u roku od tri godine od dana pravosnažnosti presude, navodi se u konkursu. Dosadašnja praksa u RUP-u je bila da izvršni direktor nakon imenovanja potpisuje menadžerski ugovor, koji ga štiti od prijevremene smjene, sem ukoliko nije nezakonito izabran.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede najozbiljniji kandidat za mjesto izvršnog direktora je Nemanja Laković, aktuelni v.d. izvršnog direktora.

Odbor direktora Rudnika uglja imenovao je Lakovića, inače, diplomiranog politikologa za v.d. direktor 5. aprila ove godine. Laković je kadar blizak PES-u i ima povjerenje vrha te stranke.

Izvori Pobjede bliski toj kompaniji tvrde da je neuobičajena odredba da je jedan od uslova za direktora elektroenergetske kompanije fakultetska diploma društvenog smjera. Imali smo pravnike na čelu CEDIS-a i EPCG-a i ovo je novi momenat, tvrde izvori Pobjede koji vjeruju da je ta odredba unesena zbog Lakovića.

VRUĆ KROMPIR

Lakovića, ukoliko bude izabran, očekuje izuzetno težak posao, budući da kompanija ima nekoliko stotina prekobrojnih radnika, sumnjive ugovore o preprodaji uglja Srbiji, čeka ga završetak izmještanja korita rijeke Ćehotine, a u narednoj godini slijedi zastoj u radu Termoelektrane Pljevlja od osam mjeseci što je veliki izazov za kompaniju.

Nedavno je imenovan i novi Odbor direktora RUP-a na čijem čelu je bivši direktor kompanije Milan Lekić, a članovi Dragan Lončar, Dragan Leković, Milan Gvozdenović i Boban Melović.

Laković je rođen u Pljevljima, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka (Univerzitet u Beogradu). Tu činjenicu izvori Pobjede apostrofiraju i navode da se stavka o fakultetu društvenog smjera upravo odnosi na Lakovića.

U periodu od maja 2015. do marta 2024. godine bio je direktor kompanije Synergy tech d.o.o Beograd, koja je izvodila čitav niz istaknutih projekata u Srbiji, ali i regionu, prije svega na rekonstrukciji ili izgradnji toplovoda, cjevovoda i naftovoda.

Ranije, u periodu od januara 2012. do maja 2015. godine, Laković je bio direktor kompanije OIP Engineering ltd, gdje je, pored redovnih i administrativnih aktivnosti iz svoje nadležnosti, vodio i čitav niz regionalnih projekata.

Prethodno, u periodu od oktobra 2008. do aprila 2011. godine, Laković je radio kao generalni menadžer u kompaniji Notham System d.o.o Beograd.

Ministar energetike Saša Mujović koji se zalaže za meritokratiju priznao je da su odbori direktora energetskog sektora koalicionim sporazumom podijeljeni po partijskom ključu: Demokratama je pripao CEDIS i pored jako loših poslovnih rezultata bivšeg menadžmenta na čelu sa Vladimirom Čađenovićem, dok su Solar i RUP pripali Novoj srpskoj demokratiji pa te funkcije pokrivaju Marina Jočić i Milan Lekić.

(Analitika)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.