Politička kriza u Podgorici: Opozicija navodno dobila uvjerenje dijela vlasti da će podržati inicijativu za skraćenje mandata parlamentu

0

Opozicija u Podgorici navodno je dobila uvjerenje dijela vlasti u tom gradu da će podržati njenu inicijativu za skraćenje mandata lokalnom parlamentu, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor lista iz opozicije nije, međutim, želio da kaže čija podrška im je navodno stigla. Iz opozicije su ranije saopštili da računaju na glasove Pokreta za Podgoricu, koji je nastao raskolom u Pokretu Evropa sad (PES) i koji je blizak šefu države Jakovu Milatoviću.

Pokret za Podgoricu i dalje ćuti o tome hoće li podržati skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada, ali su iz tog političkog subjekta najavili da neće glasati za drugu opozicionu inicijativu – o razrješenju gradonačelnice Olivere Injac (PES).

U slučaju izglasavanja prve inicijative, išlo bi se na nove izbora, ali ne i u slučaju druge – aktuelni saziv lokalne skupštine mogao bi da bira novog prvog čovjeka Podgorice.

Nakon kolegijuma predsjednice Skupštine Glavnog grada, koji je zakazan za 10. jul, trebalo bi da bude poznato za kad će biti zakazana sjednica na kojoj će se raspravljati o dvijema inicijativama.

Rok od 30 dana, u kom je predsjednica parlamenta dužna da zakaže sjednicu i koji je počeo da teče od podnošenja inicijativa Skupštini, ističe krajem jula.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, kazala je “Vijestima” da će na kolegijumu 10. jula sa šefovima odborničkih klubova dogovoriti saziv i datum sljedeće sjednice parlamenta.

Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija (LP) i Demokratska partija socijalista (DPS) predali su Skupštini 25. juna inicijative za razrješenje Injac i skraćenje mandata parlamentu.

Odbor za izbor i imenovanje Skupštine Glavnog grada, odlučio je početkom sedmice da Injac ostavi rok od devet dana, odnosno, do 9. jula, da se izjasni o inicijativi za razrješenje.

Za skraćenje mandata, što podnosioci inicijative, kako su ranije saopštili, smatraju izvjesnijim rješenjem, i razrješenje Injac, potrebna je podrška 30 odbornika. To znači da je za izglasavanje potrebna podrška i nekog od odbornika vlasti. Opozicija ima 24 predstavnika, pa im je za prolaz inicijativa potrebno još najmanje šest glasova.

Uporedo, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, i dalje nema pomaka u pregovorima PES-a i njihovih dojučerašnjih kolega iz Pokreta za Podgoricu, kojima je vladajuća većina produžila rok do kad mogu da se dogovore. Spekuliše se da bi PES navodno mogao da im ponudi novi koalicioni sporazum, ali iz te partije nisu odgovorili na pitanja lista tim povodom.

“Vijesti” su nedavno objavile da Pokret za Podgoricu traži barem dva ili tri direktorska mjesta u lokalnim preduzezića, kao i poziciju zamjenika gradonačelnice, ali i dio od novca koji pripada PES-u iz budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada partija u lokalnom parlamentu.

Kriza podgoričke vlasti počela je nakon martovskog raskola u PES-u, kad je tu partiju napustilo pet odbornika koji su oformili Pokret za Podgoricu. Oni su se s Građanskim pokretom (GP) URA i Pokretom za promjene (PzP) dogovorili o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika i najbrojnija su grupacija u gradskom parlamentu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.