Policija pretresla više lokacija na teritoriji Podgorice i Danilovgrada, Lješković i Sekulić uspjeli da izbjegnu hapšenje

0

Policija je juče pretresla nekoliko lokacija na teritoriji Podgorice i Danilovrada, pokušavajući da uđe u trag bjeguncima Radošu Lješkoviću i Milošu Sekuliću, ali su Nikšićanin i Budvanin uspjeli da izbjegnu hapšenje, saznaju „Vijesti“ nezvanično.

Za Sekulićem policija traga od 20. aprila, a za Lješkovićem je potraga počela pet dana nakon toga, kada je i pobjegao iz Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota.

Inspektori provjeravaju i njihove pomagače, među kojima je nekoliko ženskih osoba svojevremeno bliskih organizovanoj kriminalnoj grupi škaljarski klan.

Da je Lješković prije više od mjesec pobjegao sa Odjeljenja za forenzičku-sudsku psihijatriju „Vijestima“ je zvanično potvrdio i direktor SBP Dobrota, dr Aleksandar Mačić.

Lješković je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela, među kojima i zbog pokušaja ubistva.

Mačić je „Vijestima“ odgovorio da je tačno da je Lješković 25. aprila pobjegao iz bolnice, saopštio je i da tom Nikšićaninu nije mjesto u bolničkoj ustanovi.

„O bjekstvu i svim okolnostima bjekstva je odmah obaviještena policija, koja je izvršila i uviđaj. Idućeg dana su poslata obavještenja sudovima pred kojima se vode postupci protiv pacijenta zbog niza krivičnih djela“, kazao je Mačić.

Direktor SPB Dobrota objasnio je i na koji način je, treći put, Lješković pobjegao sa Odjeljenja za forenzičku-sudsku psihijatriju.

„Podesnim alatom, malim savitljivim pilama za metal (ne znamo kako je došao do njih) je prerezao rešetke, sačekao da obezbjeđenje odvede grupu pacijenata u teretanu, zatim je savio rešetke i pobjegao. Naša bolnica nema ogradu niti spoljašnje obezbjeđenje. Radi se o spretnom kriminalcu, simulantu, kojem sigurno nije mjesto u bolnici. Uzroci bjekstva su neobučenost osoblja koje nije učilo škole da čuva kriminalce već da se bave medicinom. Srećom, većina pacijenata na sudskom odjeljenju su svjesni da imaju psihijatrijski problem i zadovoljni su što su tu. U najmanju ruku su jednako krivi hronični nedostatak osoblja, prebukiranost bolnice i potpuna građevinska i tehnička neadekvatnost prostora“, istakao je Mačić.

Iz Uprave policije tvrde da sve čine da lociraju i uhapse tog Nikšićanina.

„Policiji je 25. aprila prijavljeno da je lice R. Lj. samovoljno napustilo prostorije ustanove u kojoj se nalazilo, te policijski službenici od toga momenta za istim tragaju. Prikupljena su obavještenja od određenog broja lica u odnosu na okolnosti ovoga događaja, te se prikupljaju operativne informacije u kontinuitetu, u cilju lociranja pomenutog R. Lj. Navedeno lice je tokom i prethodnog perioda samovoljno napuštalo ustanovu u kojoj se nalazilo, gdje su policijski službenici preduzimali mjere i radnje na lociranju istog i lišenju slobode. U konkretnom slučaju od momenta njegovog bjekstva policijski službenici preduzimaju sveobuhvatne mjere i radnje na lociranju i lišenju slobode, pri čemu su uključeni brojni resursi i kapaciteti Uprave policije“, kazali su iz Uprave policije prije tri dana.

Odgovarajući na pitanja Vijesti da li u istoj akciji, i od kada, tragaju za Milošem Sekulićem, kazali su da tog Budvanina traže od 20. aprila.

Sekulić
Sekulićfoto: Vijesti

„Za njim policija traga od 20. aprila zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda“, kazali su iz UP.

Taj Budvanin godinama je bježao policiji, dok mu u decembru 2023. godine nije zastarila kazna na koju je bio osuđen, tvrde iz Uprave policije.

Tu bezbjednosnu instituciju „Vijesti“ su pitale da li su pokrenuli istragu kako bi utvrdili ko je, iako je bila na snazi, u sistemu Uprave policije ukinuo potragu za tim Budvaninom, raspisanu prije nekoliko godina.

„Za njim je 6. decembra 2023. godine obustavljena potraga shodno naredbi Osnovnog suda u Kotoru jer je u predmetu kazne zatvora nastupila apsolutna zastarjelost, budući da je ovo lice bilo nedostupno nadležnim organima“, kazali su iz UP.

Objašnjavaju, međutim, da je tri mjeseca kasnije, za Budvaninom raspisana nova potraga.

„Odjeljenje bezbjednosti Budva je 18. marta 2024. godine shodno naredbi istog Suda za ovim licem raspisala potragu na nacionalnom nivou zbog izdržavanja kazne zatvora u trajanju od sedam mjeseci“, piše u odgovorima.

Nijesu odgovorili na pitanje „Vijesti“ da li Sekulića potražuju u istoj akciji u kojoj se traga za Lješkovićem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.