Policija inicirala izmjene zakona: U zatvor zbog brze vožnje

0

Policija je inicirala izmjene i dopune zakona o sabraćaju kojim traži isključivo zatvorske kazne za vozače koji divljaju na putevima. Kako su Prvoj kazali, u zatvor od 50 do 60 dana ići će vozači koji u naseljenom mjestu prekorače brzinu za 70, a van naseljenog za 90 kilometara na sat. Kažu da su se na taj korak odlučili jer smatraju da novčane kazne ne utiču na vozače. Od početka godine na našim putevima dogodilo se ok 1.700 sabraćajnih nesreća.

Slike saobraćajnih nezgoda i nesreća koje svakodnevno gledamo na našim putevima, izglada da ne opominju dovoljno vozače da poštuju pravila. Podaci Uprave policije pokazuju da se na našim putevima za četiri mjeseca dogodilo oko 1.700 udesa u kojima je stradalo deset osoba.

“Imamo trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda I smrtnostradalih, odnosno lakše I teže povrijeđenih. Ali ono sto nas zabrinjava je sto je broj prekrsaja na vecem nivou, što znači da naši učesnici u saobraćaju još nisu shvatili značaj poštovanja saobraćajnih propisa”, kaže za Prvu Viši inspektor I klase u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Ilija Janjušević.

Policija je u tom periodu oduzela 4.515 dozvola, zbog vožnje pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine od 30 kilometra na sat u naseljenom, odnosno 50 van naseljenog. Oko 1.300 vozača uhapšeno je zbog vožnje u pijanom stanju, odbijanja alkotesta, kao i zbog nezaustavljanja na znak policije.

“Naravno da imamo učenike u saobraćaju maloljetna lica, koja samim tim upravljaju vozilom bez odgovarajuće kategorije. Nemamo zasebne podatke za maloljetna lica, ali cu vam dati podatak da smo za prva četiri mjeseca ove godine ukupno sankcionisali 1932 vozača koji su upravljali vozilom, a nisu imali odgovarajuću vozačku dozvolu. Naravno da je ti I ogroman broju ovdje radi o maloljetnim licima”, kaže Janjušević.

Iako je na našim putevima maksimalna dozvoljena brzina do 100 kilometara na sat, česte su sitauacije da policijski radari zabilježe brzine čak duplo veće od propisanih. Kako bi suzbili ovakve vožnje, u policiji su inicirali izmjene Ii dopune zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“Izmjenama I dopunama smo predvidjeli da ukoliko vozač prekorači brzinu za 90km/h više nego što je to dozvoljeni van naselja, odnosno 70 km/h više nego što je dozvoljeno u naselju da će takav vozač biti kaženejen zatvorskom kaznom u trajanju od 50 do 60 dana, jer smatramo da bilo kakva novčana kazna na takvog učesnika ne može dati adekvatan efekatm odnosno uticati na na njega da ubuduće ne čini takve prekršaje”, poručuje Janjušević.

U policiji vjeruju da će postavljanje radara na 72 lokacije uticati na poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju. Vlada je podsjeća Janjušević, već dala saglasnost za taj projekat, a na putevima ćemo ih vidjeti čim se obezbijedi novac.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.