“Pokušaće da nam daju garancije za EU, ali pod uslovom da priznamo Kosovo”

0

Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, a ne smije da odbije, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

“Ultimatum” će biti, kako je objasnio za Prvu tv, nešto poput – “Ahtisarijev plan plus, plus” u zamjenu za garancije za EU.

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević da će Srbija dobiti ultimatum, i šta će uraditi odgovorio je:

“Vidjećete. Ali, sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rješenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost, i ne uvodimo Srbiju u rat”.

Uvjeren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što nećemo moći da prihvatimo, ali nećemo smjeti ni da odbijemo. Gotovo sam uvjeren u to, kazao je predsjednik Vučić.

Podsjetio je da kada smo imali šansu da riješimo kosovsko pitanje to nismo učinili.

„Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će btii inicijativa specijalnog izaslanika EU”, dodao je on ukazujući da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ne može još da iznese u javnost, te da će svakako biti čovjek blizak Berlinu.

Vučić predviđa da će se raditi o nekom „Ahtisari plus, plus” planu, da će pokušati da kažu Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo, te će dobiti i poseban status za Srbe.

Istakao je da će da pita narod o tome, kao što je i ranije izlazio pred narod i kao jedini posle Dobrice Ćosića imao hrabrosti da iznese istinu o stanju na KiM. Međutim, dodaje, da niko neće da sluša i priča o tome, a kada se kaže ajde na mobilizaciju, onda niko neće da se odazove.

„Kada vodite zemlju suočavate se sa apsolutno nemogućom situacjom. Trudim se da unapređujem ekomiju, da čuvamo mir i stabinost, živote ljudi, da kupujemo vrijeme. Ja sam pokušao i izašao sa planom koji su svi razumjeli a pravili da nisu. Nisam želeo da idem u detalje, jer sam imao skrivene stvari i nisam želio protivnike sa tim da upoznam”, podsetio je on.

Kazao je da niko nije hteo to rješenje i da će sada dobiti mnogo gore, na koje on neće da pristane.

„Govorili su da sam nekome obećao nezavisno Kosovo. Vidjećete da to nije tako. Vučić nikog nije lagao, kao što ste vi lažovi”, rekao je on. Ocijenio je da to neće biti dobro rješenje za srpski narod i Srbiju.

Podsjetio je da je kao jedini odbio plan koji je trebalo 2013. da omogući Kosovu da uđe u UN.

„Ja sam bio taj koji je to spriječio, a sve su veliki junaci koji su pod pritiskom popustili. Govorim o 2013. Dio Briselskog sporazuma je bio da pustimo Kosovo u UN. To sam odbio, kao i dio o regionalnoj policijiu skladu sa Titovim okrugom pa bi danas na sjeveru imali većinski albanske policajce”, objasnio je on.

Ukazao je da je suočen sa velikim pritiskom oko Gazivoda, ali i Elektroenergetskog sistema sa Nemcima koji vrše pritisak.

Vučić je rekao da su Srbi disciplinovani kada se nalaze u problemu, ali čim se podigne životni standard i živi bolje odmah bi da pokazujemo malo mišiće, što može vrlo lako dovesti do katastrofe.

„Potrebna nam je odgovorna politka, da budemo svjesni opasnosti. Svestan sam opasnosti svaki dan, budim se sa činejnicom i strahom šta je sljedeće šta će da predlože Amerikanci, Njemci i drugi”, istakao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.