Pokret “Sloboda narodu”: Sve ono čime se ponosimo kroz istoriju, Đukanović pokušava da unizi

0

Tokom prijema povodom Dana državnosti, Milo Đukanović je između ostalog poručio: „Za veoma kratko vrijeme preskočili smo vjekove lutanja po balkanskim stranputicama“. Ovakva skandalozna izjava predstavlja najveću moguću uvredu na račun Crne Gore, kao i pokušaj nipodaštavanja i negiranja njene slavne istorije, ocijenio je Boško Vukićević u ime pokret Sloboda narodu.

“Interesantno je da predsjednik DPS-a, poput svojih stranačkih kolega, u ovoj prilici nije nazvao „lutanjima“ kratke periode crnogorske istorije koji su vezani za 1918. godinu i ujedinjenje, već se negativno odredio o čitavim stoljećima. Kako se radi o izuzetno dugom istorijskom periodu, Đukanovića treba upitati: da li je štamparija možda „zalutala“ kod Crnojevića? Koji dio slavne crnogorske oslobodilačke epopeje on vidi kao lutanje? Da li su Crnogorci „zalutali“ tokom bitke kod Martinića, na Krusima, na Grahovcu, ili kod Vučjeg dola? Je li predstavljala „lutanje“ i višedecenijska pomiriteljska misija Svetog Petra Cetinjskog, tokom koje su izmirena zakrvljena plemena a Crna Gora se ujedinila? Da li je „zalutao“ i NJegoš, jedan od najvećih pjesnika i mislilaca koje je iznjedrio evropski kontinent? Ili su, pak, „lutali“ mojkovački junaci, kada su spasavali braću?

Sve ono na šta je svaki slobodan čovjek u Crnoj Gori neizmjerno ponosan, naše primjere čojstva i junaštva, ono na čemu nam je Evropa zavidjela i čemu se divila – Đukanović je svojim riječima pokušao da obezvrijedi. Akademske institucije, političke partije i nevladine organizacije morale bi najoštrije osuditi Đukanovićeve riječi. Ako imamo u vidu da je strašne uvrede na račun Crne Gore diktator izrekao u svojstvu predsjednika istoimene države, nadležni organi bi morali utvrditi da li u njegovim riječima ima elemenata krivičnosg djela”, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.