“Pogoršalo se zdravlje generala Ratka Mladića”

0

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor, pogoršalo se, kaže u razgovoru za Telegraf.rs njegov sin Darko Mladić.

On navodi da za poslednje sahranjivanje njegovog živog oca ne može da kaže da je bilo namjerno, ali je uvjeren da nije bilo ni slučajno.

U razgovoru za naš portal kaže i da nekadašnjeg glavnog komadanata Vojske Republike Srbije, koji će 12. marta napuniti 78 godina, bez obzira na sve, nije napustio njegov šaljivi duh, te da bi suprotnom već bio mrtav.

Suđenje generalu Mladiću, koji je 26. maja 2011. godine uhapšen u Srbiji, a pet dana kasnije izručen Haškom tribunalu, počelo je 16. maja 2012. godine. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja tokom oružanog sukoba u BIH od 1992. do 1995. godine.

Njegov sin Darko Mladić podsjeća da je za 17. i 18. mart zakazan usmena rasprava o žalbama odbrane i tužilaštva na ovakvu prvostepenu presudu generalu koji je, inače, da podsjetimo, imao više moždanih udara, preživio je infarkt srca, a sve to mu je donijeli i niz drugih pratećih bolesti za posledicu.

Kako je general sada?

– Ima određena pogoršanja o kojima ja ne mogu da pričam u detalje, iz razloga koje je definisao advokatski tim. Ali, poslednjih nekoliko mjeseci postoje komplikacije njegovog zdravstvenog stanja. Jede on, obavlja i posjete, ali se umara brzo.

Ima li adekvatan medicinski tretman?

– Mi, nažalost, i dalje imamo problem sa medicinskom službom tamo koja nam sa kašnjenjem dostavlja dokumentaciju ili nam je uopšte ne dostavlja. S tim u vezi mi više nemamo uvid, osim usmeno sa njim, šta se tačno dešava sa njim nakon što ga pregledaju. Oni su dužni da nam daju dokumenta o njegovom zdravstvenom stanju, ali ih mi dobijamo sa kašnjenjem i nismo sigurni da dobijamo sve. Postoje problemi vezani njihov rad, tako da mi sada ne znamo da je urađeno sve što kažu da jeste, i neke stvari koje moraju da rade, nemamo uvid da ih zaista i rade. Problemi su isti, a njegovo zdravstveno stanje se komplikuje.

Ima li bilo kakvih naznaka da se prebaci i ovdje liječi?

– Nema. U ovom trenutku ne postoji nikakav novi zahtjev, ali mi ćemo raditi na tome u budućnosti.

Kada ste ga poslednji put vidjeli?

– Lično sam ga vidio prije mjesec dana. Moja majka se vratila sad u nedelju. Svakog mjeseca je kod njega neko bar po nekoliko dana. Takođe, svaki dan se čujemo. Mama će opet ići za njegov rođendan 12. marta. a ja ću biti prisutan na usmenoj raspravi 17. i 18. marta po pitanju žalbe. Uglavnom, odbrana radi na žalbi a mi generala nastojimo da sačuvamo u životu. Porodica ga posjećuje maksimalno, koliko je to moguće. Nije izolovan u tom smislu. Osim naše, ima i podršku naroda. Svakodnevno me zove više ljudi i pita za njega, pozdravlja. On zna da ga narod voli, da ga nije zaboravio, a brine i za sve što se dešava u Republiciji Srpskoj i u Srbiji.

Ima li nešto što uvijek poželi da mu se donese? Čita li?

– Nema neke specijalne prohtjeve, a od hrane ništa, svakako, ne možemo ni da mu odnesemo. Nosimo mu pisma od djece i fotografije porodice. Pročita ta pisma. Ne može puno ni da čita. Zamori se brzo. Trudi se on koliko može i da piše i da čita, ali to nije ni približno onome što je mogao dok je bio zdrav.

Po ko zna koji put se 11. februara 2020. godine pojavila informacija da je on preminuo. Koji je to bio put da je on živ sahranjen?

– Nismo brojali, ali se to dešava par puta godišnje. Mislim da nije bilo slučajno što su sarajevski mediji to bez provjere objavili. Niko, u stvari, nije provjerio taj lažni nalog na Tviteru. Ne mogu da tvrdim da je bilo namjerno, ali mislim da nije bilo slučajno. Moj sin od 13 godina je dok sam ja bio na telefonu odmah pogledao taj nalog i rekao mi daje je fejk, i da nema veze sa istinom.

Zašto bi to neko uradio?

– Motivi mogu da budu različiti pa i da nemaju veze sa Ratkom. Međutim, s obzirom na njegovo pogoršano zdravstveno stanje, mislim da je to bila provokacija prema nama.

I on se tada oglasio i rekao: “Živ sam, majke mi?”

– Da. Taj njegov duh ga i drži. On se drži fantastično bez obzira na sve dijagnoze sa kojima se bori. Mislim da je taj njegov duh jedan od glavnih faktora zašto je, uopšte, i živ.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.