Poglavar Ruske pravoslavne crkve čestitao Porfiriju izbor za srpskog patrijarha

0

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril razgovarao je telefonom sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem i srdačno mu je čestitao na izboru za patrijarha srpskog. Takođe mu je poželIo da mu Gospod podari mnogo snage na predstojećem putu patrijaršijske službe.

-U ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime srdačno Vam čestitam na izboru na prijesto Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog! Voljom Duha Svetog i izborom braće-arhipastira, sudbina srpskog pravoslavlja povjerena Vam je kao nasledniku blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja i njegovih nezaboravljenih prethodnika Pavla, Germana, Vikentija, Gavrila, Varnave i Dimitrija, kao i svih naslednika velikog svetitelja srpskog Save- navodi se u čestitki.

On je dodao da su milioni vjernika u njemu dobili duhovnog pastira i učitelja, čije srce, ispunjeno revnošću prema Gospodu i očinskom ljubavlju prema svojim čedima, živi brinući se o učvršćivanju svete pravoslavne vjere i očuvanju mnogovjekovnog istorijskog nasleđa Srpske pravoslavne crkve.

Ruski patrijarh je istakao da ne sumnja da će u ovom teškom vremenu ruska i srpska crkva i jednovjerni narodi koje predvode, kao i uvijek, podržavati jedna drugu i zajednički se podvizavati za vjeru.

Vladika Porfirije srdačno je zahvalio patrijarhu Kirilu na čestici i dobrim željama. Srpskom patrijarhu je čestitao i predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze moskovske patrijaršije, mitropolit Volokolamski Ilarion.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.