Podrška Belgije u borbi protiv korona virusa

0

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović razgovarala je danas sa Koenradom Adamsom, izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom  Belgije u Crnoj Gori.

Ona je upoznala belgijskog ambasadora sa nezavidnom epidemiološkom situacijom koju je zatekla u decembru prošle godine, na početku mandata, kao i sa aktivnostima koje su sprovedene proteklih mjeseci, u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

Borovinić Bojović naglasila je da su, nakon samo dva mjeseca intenzivnih bilateralnih sporazuma, u Crnu Goru stigli prvi kontingenti vakcina protiv korona virusa, kao i da je, zahvaljujući rigoroznim mjerama i prije svega pojačanoj kontroli njihove primjene, epidemiološka situacija  u Crnoj Gori značajno povoljnija u odnosu na kraj prošle godine. Ministarka zdravlja je navela da se vakcinacija sprovodi planiranim tempom i da masovna vakcinacija počinje u drugoj polovini aprila, dolaskom kontingenta od 200 hiljada vakcina Sinofarm, nakon čega stižu i nove doze vakcina Sputnik V, Astra Zeneka i Fajzer.

Prema njenim riječima, u situaciji kada se cijeli svijet bori sa pandemijom izazvanom virusom COVID-19, najvažniji su solidarnost i zajednički rad. Stoga je, ministarka Borovinić Bojović uputila veliku zahvalnost Kraljevini Belgiji i njenim građanima na  dosadašnjoj podršci i pomoći koju su pružali i pružaju Crnoj Gori.

Ambasador Adams zahvalio se ministarki na prijemu, izražavajući zadovoljstvo što je ponovo u Crnoj Gori i u prvoj zvaničnoj posjeti novoformiranoj Vladi. Kako je naveo Belgija ima veoma dobru saradnju sa Crnom Gorom na državnom niovu, koja će se u narednom periodu unapređivati.

Ambasador Adams pohvalio je javnu kampanju za promociju vakcinacije, koju je pokrenula Vlada Crne Gore i kojom se građani pozivaju da prime vakcinu portiv COVID-19.

Na današnjem sastanku ocijenjeno da su pad broja oboljelih i masovna vakcinacija protiv COVID-19, veoma značajni prije svega zbog očuvanja zdravlja i života građana, ali i za održivost ekonomije i uspješnost predstojeće turističke sezone, koja je za Crnu Goru od izuzetnog značaja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.