Podignuta optužnica zbog šverca 18 tona kokaina

0

Američke vlasti zaplijenile su teretni brod, na kojem su prošlog mjeseca otkrile gotovo 18 tona kokaina, pošto je uplovio u luku u Filadelfiji.

Služba SAD za carinu i zaštitu granice u četvrtak je dobila nalog i zaplijenila brod “MSC Gajane“ na kojem je 16. juna zaplijenjena najveća količina kokaina u istoriji američke carine.

Vlasnik broda je švajcarska kompanija Mediterejnien šiping (MSC Mediterranean Shipping Co). Nije objavljeno kolika je njegova vrijednost, prenio je Asošiejted pres.

Protiv najmanje šest članova posade broda podignuta je optužnica za posjedovanje kokaina, a istraga je i dalje u toku.

Specijalizovani sajt Maritim egzekjutiv objavio je sredinom juna da su među šest uhapšenih drugi oficir Ivan Đurašević koji se već izjasnio krivim, kao i mornari Boško Marković, Aleksandar Kavaja i Nenad Ilić.

Prije dolaska u Filadelfiju, brod “MSC Gajane“ od 100.000 bruto registarskih tona svraćao je u luke na Bahamima, u Panami, Kolumbiji i Peruu.

Prema dokumentima uz optužnicu, članovi posade “Gajanea“ utovarili su drogu na brod tokom brojnih sastanaka sa posadama malih čamaca na moru, a zatim su je sakrili u kontejnere s teretom.

Lokalni mediji izvijestili su da je kokain bio namijenjen isporuci u Holandiji i Francuskoj, a ne za američko tržište, prenio je Maritim egzekjutiv.

Đurašević je priznao da ga je kapetan broda angažovao da za 50.000 dolara pomogne u utovaru droge.

Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda, te Nikšićanin Veselin Mirković.

Đurašević je u istrazi ispričao da je sa još četiri osobe sa sedam ili osam manjih brodova vukao mreže u kojima su se nalazile kese sa drogom na palubu teretnjaka ,,MSC Gajan“.

Prema riječima Đuraševića, dva ili tri člana brodske posade skladištili su kokain potom u kontejnere koji su se nalazili na brodu.

Čitav proces je, kako se navodi u sudskim spisima, trajao 30 do 40 minuta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.