Podgorica se sad sjetila Marovića: Traže izučenje da bi prikrili afere koje tresu vlast!

0

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Republike Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

Godinama ubjeđuju javnost kako traže izručenje Marovića, a sada se ispostavlja da su čitavo vrijeme obmanjivali narod. Očigledno je da sad traže izručenje, pritisnuti drugim aferama koje potresaju državu, kako bi sve to prikrili i skrenuli pažnju sa toga.

Kako je saopšteno iz ovog Ministarstva, i pre podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori.

“Kako je to slučaj s drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Republike Srbije redovno i ažurno realizuju. Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje, piše u saopštenju.

Ministarstvo pravde Crne Gore očekuje da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Republike Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

“Takođe, Ministarstvo pravde je nadležnim organima Republike Srbije prosledilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena osuđenom Milošu Marović bude izvršena u Republici Srbiji. Predmetna zamolnica usledila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvile godine. Dodatno, Osnovni sud u Kotoru je uputio predmetnu zamolnicu radi sprečavanja zastare izvršenja kazne u ovom slučaju, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.