Počeo program umjetničkih rezidencija u Tivtu u organizaciji NVU ŠkArt

0

U ponedjeljak, 1. jula počeo je program umjetničkih rezidencija koje u Tivtu sprovodi Nevladino udruženje ŠkArt. Program nosi ime škART REZIDENT a ove godine broji čak 15 učesnika iz cijelog regiona. Umjetnici u rezidenciji su birali jedan od dva modula:

  • angažovana umjetnost i aktivizam sa mentorkama Adrijanom Gvozdenović – umjetnicom i istraživačicom i Bojanom Popadić – umjetnicom i članicom udruženja NVU ŠkArt
  • kvir film i aktivizam sa mentorkom Biljanom Vušović –  producentkinjom i predavačicom na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerzitet Mediteran i mentorom Dušanom Vulekovićem – rediteljem i predavačem na Fakultetu dramskih umjetnosti, Univerzitet Crne Gore.

Lajtmotiv ovogodišnjeg izdanja je izmještenost (displacement).

„Pojam izmještenosti smo odabrali zbog svega onoga što se odvija pred našim očima. Na mikro nivou to je izolovanost i sve veća marginalizacija ranjivih grupa a posebno žena i kvir osoba, širenje hetero normativnog narativa i sužavanje prostora za slobodni izražaj i misao, a na makro nivou jačanje desnice, ekstremnih stavova i izbijanje ratova i zločina protiv čovječnosti koji dalje uzrokuju migracije i transkulturne i kulturne izmještenosti.“ navode članice nevladinog udruženja.

  

Program rezidencija trajaće od 1. do 8. jula sa završnom izložbom planiranom za nedjelju, 7. jul u 19 časova u atrijumu Kvartića na Seljanovu.

Modul angažovana umjetnost i aktivizam je podržan preko Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2024. godinu, Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat.

Modul kvir aktivizam i film je podržan preko konzorcijuma organizacija Juventas, Help – Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.