Pljevlja: Krivične prijave zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju

0

Policija u Pljevljima je podnijela krivične prijave protiv osam osoba zbog sumnje da su izvršile krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, a čijim izvršenjem je nastupila šteta od oko 440.000 evra.

Krivična prijava je podnijeta protiv D.M. (75),M.M. (74),P.B. (63),T.R. (53),M.R. (67),Ć.M. (63), N.M. (1970), svi iz Pljevalja i Š.Z. (66) iz Podgorice,

„Sumnja da je  D.M.  u svojstvu izvršnog direktora zemljoradničke zadruge „Doganje” Pljevlja, zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju u produženom trajanju, od  januara 2012. do sredine septembra 2015. godine, pričinio materijalnu štetu ovoj zadruzi u ukupnom iznosu od 89.384 eura, na što je zaključio više ugovora o prodaji nepokretnosti ZZ „Doganje” po cijeni koja je niža od tržišne cijene. D.M. jeprilikomzaključenja ugovora o prodaji nepokretnosti sa kupcem L.N. iz Pljevlja, notaru prikazao priznanice o plaćanju cjelokupne kupoprodajne cijene iako navedene uplatnice nisu knjižene kroz blagajnu, niti je novac uplaćen, te tako za L.N pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.505 evra“, saopšteno je iz Uprave policije.

Takođe, kako navode, D.M. kao izvršni direktor, a M.M. kao blagajnik, sutokom februara i marta 2015. godine, na štetu gore pomenute zadruge, pričinili štetu od 1.500 na način što su zloupotrebom u privrednom poslovanju prikazali priznanice o plaćanju kupoprodajne cijene, a koja nije bila uknjižena u blagajnu niti je novac uplaćivan, na koji način sujednomgrađaninu pribavili protivpravnu imovinsku korist.

„Tokom izviđajnih mjera i radnji policija je došla do sumnje da,Š.Z. u svojstvu izvršnog direktora Agrokooperative „Doganje“ i T.R. u svojstvu predsjednika skupštine ove Agrokooperative, kao iP.B, M.R, Ć.M i N.M., kao članovi skupštine Agrokooperative „Doganje“, su zloupotrebom svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist na štetu Agrokooperative „Doganje“, a na način sto se prijavljeni Š.Z. nije starao o zakonitosti rada zadruge za koju je bio odgovoran.

Š.Z. je, kako se sumnja, 20. novembra 2017. godine, donio je rješenja o dodjeli sredstava za rješavanje stambenih potreba članovima Agrokooperative „Doganje“kojima je odredio da će se isplata novčanih sredstava izvršiti iz očekivane dobiti, iako je ova Agrokooperativa prestala da obavlja registrovanu djelatnost 2016. godine, a sredstava za ovu namjenu iskorišćena od prodaje zemljišta koje je na taj način stavljeno u nezadružnu funkciju“, kažu iz Policije.

Prema njihovim riječima. Š.Z. je nakon toga skupštini podnio predlog da se svi članovi kooperative oslobode plaćanja kreditnih obaveza i na sjednici kojoj je prisustvovao direktor Š.Z. i članovi skupštine P.B, T.R, M.R, Ć.M. i N.M. su svojim glasovima donijeli odluku da se svi članovi agrokooperative oslobode obaveze za dobijene i isplaćene kredite, a koja su sredstava obezbjeđena od prodaje imovine koja nije vlasništvo kooperanata, stavljajući  na taj način imovinu u nezadružnu funkciju suprotno Zakonu o kooperativama čime su Agrokooperativi „Doganje“ pričinili štetu u ukupnom iznosu od 343.656 eura.

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“ su od 1. maja 2023. goidne do sredine septembra, rasvijetlili  83 krivična  djela iz oblasti ekonomskog i privrednog kriminaliteta, po kom osnovu je  nadležnom tužilaštvu procesuirano 76 fizičkih i  šest pravnih lica. Od ovog broja  krivičnih djela sa elementima korupcije procesuirano je 14 krivičnih djela.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.