Piperović: SPO zbunilo Mugošu, ona nije znala ni šta treba da potpiše

0

Naredba za pretres stanova u Master kvartu, koji su u vlasništvu kompanije Bemax, je manjkava, nije zakonita i ne sadrži sve što treba po ZKP-u, izjavio je za TV E, advokat Zoran Piperović.

„Službenicima SPO-a sam rekao da u naredbi Višeg suda za pretrese nemaju imena na koja se odnose krivična djela, te da bez toga ona nije validna, niti zakonita. Input koji je istražni sudija Suzana Mugoša dobila da bi dala naredbu postavljen je tako da ona nije znala ni šta treba da potpiše protiv kojih lica“, rekao je Piperović-

Pripadnici SPO od petka borave u ulazu zgrade u Master kvartu, gdje su u petak izvršeni pretresi dva stava, a za danas je planiran nastavak pretresa.

“Dešavaju se zanimljive stvari, ovdje je nešto što dobija obrise frapantnosti. Prije nego što su došli pripadnici SPO-a, ja sam pozvao sudiju Mugošu i rekao joj da u naredbi nema imena na koga se odnose krivična djela, da se pretresaju stanovi koji su neuseljeni i da mi ne znamo zbog čega idemo tamo da gledamo namještaj. Na koga se odnosi krivično djelo pranje novca ili krivično djelo – zloupotreba ovlašćenja u privredi. Ona mi je rekla da sam u pravu, da je tačno, da su oni njoj samo rekli kako će da pregledaju neki namještaj koji je, tu a možda i nije tu, i da se sve to odnosi na firmu Bemax”, kazao je Piperović.

Dodao je da je službenicima SPO-a rekao da u naredbi Višeg suda za pretrese nemaju imena na koja se odnose krivična djela, te da bez toga naredba nije validna i zakonita.

“Oni se brane time da je naredbu potpisala sudija i da su oni po toj naredbi već vršili pretrese neki dan. Tačno, ali sudija nije znala, što mi je rekla u telefonskom razgovoru, da su pretresana lica i stvari ljudi koji su zakupci u stanovima. Oni su treća lica i na njih se naredba ne odnosi, i ne može da se vrši pretres njihovih stvari, jer je to krivično djelo“, istakao je Piperović.

Kako je dodao, „iako im je rečeno da je pretres trećih lica nezakonit, službenici SPO-a su ga završili“.

“I sada kada su došli u stanove gdje nema nikoga, ja pitam – što ćemo mi u praznom stanu, polunamještenom ili namještenom, ako ne znamo ko tu živi. Kakve veze ima pregled toga stana sa bilo kojim fizičkim licem. Oni kažu – mi imamo naredbu i po njoj moramo da postupamo”, rekao je Piperović.

Pripadnicima SPO-a Piperović je, kako je naveo, „kazao da će sudija Mugoša da kontaktira i tužioca, ako treba da se dopuni, izmijeni ili izda nova naredba za pretres“.

“Jer ovako ne može, ovo je nezakonito pretresanje. Ovdje neko od SPO-a čini krivična djela. Da li to rade dobrovoljno ili ne, ja to ne znam. Ja sam ih zamolio samo da ispoštujemo proceduru. Nije problem ključevi od stana – dobićete ih, biće vam otvoreni, ali niko ispred Bemax-a tu biti neće. Nećemo biti ni ja, ni kolega advokat Stefan Jovanović, neće biti ni izvršni direktor, ni vlasnik Bemax-a, ni svjedoci koje smo doveli. Izvolite, ako vam to nije dovoljno i hoćete da pretresate – izvolite. Sila Boga ne moli, pretresajte, ali ne znam što će time da postignu osim da uđu dublje u zakonitost”, naglasio je Piperović.

Epilog današnjeg pretresa, prema riječima advokata, biće krivična prijava protiv njih.

“Vidjećemo ko su službena lica, oglasiće se sudija, moraće da kaže nešto i specijalni tužilac. Ali ovo što sada urade, to je zapisnik koji neće da služi ničemu”, rekao je Piperović.

Na pitanje da li se pribojava podmetanja dokaza, s obzirom da neće prisustvovati pretresu, Piperović je odgovorio da neće tako da razmišlja, jer nije paranoičan.

“Prema slużbenim licima moramo da imamo povjerenja makar do tog nivoa. Neću da razmišljam o tome. Podjimo od toga da ne mogu da uđu i vrše pretrese, jer za to nemaju validni akt. Input koji je istražni sudija dobila da bi dala naredbu postavljen je tako da ona nije znala ni šta treba da potpiše, protiv kojih lica, jer su je zbunili, po meni, navodeći imena zakupaca. Naveli su četiri imena za dva stana, a nakon toga pregledaju 18 stanova neuseljenih”, rekao je Piperović.

Piperović je rekao i da su i pripadnici SPO-a u subotu pretresali lične stvari trećih lica, što je, kako je kazao, krivično djelo.

“I ja kada sam to rekao sudji, taj detalj, rekla je – ja to ne mogu da vjerujem. Pitao sam – ‘Da li znate da su pretresali lične stvari roditelja Aleksandra Mijajlovića?’, rekla je da u to ne može da vjeruje. Kakve veze imaju roditelji Mijajlovića sa krivičnim djelom pranje novca i zloupotreba u vršenju privrednog poslovanja. Podnijeću krivičnu prijavu zbog toga”, najavio je Piperović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.