Peugeot prikazao novi 308

0

Treća generacija Peugeot 308-ice donosi sve novo: od dizajna i platforme, preko tehnologija do motora. Direktni rivali će mu biti novi Seat Leon i VW Golf koji takođe nude veliki izbor elektrifikovanih pogonskih jedinica.

Novi Peugeot 308 je kompletno promijenjen i prvi prikazuje najnoviji dizajnerski trend koji će francuski brend gajiti u godinama pred nama. Prvi je ukrašen i novim znakom firme Peugeot, a uvodi i potpuno nove motore i tehnologije.

Sa novom velikom prednjom maskom i LED dnevnim svijetlima koja simbolizuju očnjake lava, jasno je da novi 308 sada napokon liči na aktuelne modele 208, 508, 2008 i 3008. Iza novog logotipa brenda kriju se radari i senzori, a kako piše Autocar, nakon debitovanja na 308-ici, novi znak krasiće i sve druge Peugeot modele.

Novi hečbek je veći, odnosno nudi za 55 mm duže međuosovinsko rastojanje, a ukupna dužina je povećana za 110 mm. To znači da nudi mnogo više mjesta u kabini nego prije, kako naprijed, tako i za putnike koji sjede pozadi. Niži je za 20 mm od prethodnika, a to je u kombinaciji sa oštrijim uglom vjetrobrana i posebnim dizajnom haube, doprinijelo aerodinamici, pa 308 bilježi koeficijent otpora vazduhu od 0,28.

Pozadi je takođe sve drugačije nego ranije. Branik je veći, upadljiviji i potpuno drugačije dizajniran, a tu je nova i modernija grafika zadnjih LED svijetala.

Peugoet 308 napravljen je na EMP2 plaftormi, koju dijeli sa Citroenom C5 Airscross, Opel Grandland X modelom i DS 7 Crossback SUV-om. Ova osnova znači da novi 308 može da bude opremljen kako benzinskim, tako i dizel ali i elektrifikovanim motorima.

Na početku prodaje biće dostupne dvije plug-in hibridne jedinice koje će se sastojati od četvorocilindarskog turbo-benzinca sa 150 ili 180 KS i elektromotora, a koji će biti upareni sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Obje verzije hibrida koriste bateriju od 12,4 kWh koja omogućava domet na struju od 60 km, a vrijeme punjenja iznosi ispod dva sata.

Takođe, pogon je na prednjim točkovima, dok se top verzija PSE sa 4×4 pogonom i koja će imati 300 KS, očekuje kasnije.

Što se tiče konvencionalnih motora, za novi 308 spremni su trocilindarski 1,2-litarski benzinac sa 110 i 130 KS, kao i četvorocilindarski 1,5 dizel sa 130 KS. Kompletni tehnički podaci biće dostupni u drugoj polovini godine kada krene i prodaja.

Enterijer nove 308-ice je takođe nov, pa donosi unapređeni i-Cockpit. Na volanu kompaktnih dimenzija su nove komande za infotejment sistem i asistencije, dok je centralni 10,1-inči ekran multimedije sada blago zakrenut ka vozaču. Sve se može personalizovati, a putnici mogu da komanduju sistemom i glasom.

Centralna koznola je drugačije dizajnirana, kao i ručica automatskog mjenjača koja je kompaktnija, pa liči na onu koju smo vidjeli u VW Golfu ili novom Citroenu C4.

Naravno, svi najmoderniji bezbjednosni sistemi našli su svoje mjesto i u 308-ici, koja je sada, uz poznate, opremljena i upozorenjem na kretanje saobraćaja iza vozila pri isparkiravanju unazad, na mrtav ugao, 360 parking kamerom, itd.

Cijene još nisu poznate, ali će još detalja biti otkriveno u narednom periodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.