Petković: Kurti objavio kraj dijalogu, pravi od Zapadnog Balkana bure baruta

0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je večeras da je Aljbin Kurti najnovijom porukom o dijalogu Beograda i Prištine postavio četiri ultimatuma Srbiji, objavio kraj dijalogu i poništio sve ono što je za pregovaračkim stolom dogovoreno u Briselu za poslednjih osam godina.

– Kurtijeve prijetnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Kosovo, da prizna navodne zločine na Kosovu i Metohiji direktno urušavaju i poništavaju svaku budućnost dijaloga i pronalaženja kompromisa, posebno u Kurtijevom stavu da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvaznija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma – ukazao je Petković u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Kurti je na ovaj način pokazao da ga pregovori koji bi vodili pronalaženju trajnog i održivog rješenja na ovim prostorima, uz međusobne napore ka građenju mira i suživota, apsolutno ne zanimaju.

– Umjesto toga, Kurti direktno ruši mir i stabilnost u regionu i od Zapanog Balkana pravi tinjajuće bure baruta – upozorio je Petković.

On ukazuje da se razgovori u Briselu zasnivaju na principima međusobnog građenja povjerenja i normalizacije odnosa i u njima Srbija učestvuje u najboljoj volji i podsjeća da je Beograd do sada ispunio sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga i isti odnos očekuje i od druge strane.

Petković ističe da je nedopustivo da pregovori budu zasnovani na ultimatumima Prištine, nametnutim i jednostranim rješenjima na koja Brisel žmuri, jer, kako kaže, “takvi pregovori ne vode nigdje”.

– Zbog toga očekujemo hitnu, oštru i nedvosmislenu reakciju Brisela na ovakvo antisrpsko delovanje i urušavanje dijaloga i jasnu poruku da li Evropska unija vidi dijalog kao ucenu i ultimatum pristinske strane – poručio je Petković.

(Republika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.