Petković čestitao Prizrenskoj bogoslovije slavu: Dok je Bogoslovije u Prizrenu dotle će srpski narod na Kosmetu čuvati svoje ime, vjeru i dušu

0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Prizrenskoj bogosloviji slavu, i poručio da će, dok je Bogoslovije u Prizrenu, srpski narod na Kosovu čuvati svoje ime i veru.

„U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, Vama, profesorima i bogoslovcima čestitam Slavu Prizrenske bogoslovije – Svetog Kirila i Metodija“, poručio je Petković.

Istakao je da su svetitelji koji se danas proslavljaju postavili osnove slovenske pismenosti i kulture, a upravo pod njihovim pokroviteljstvom učenici Bogoslovije u Prizrenu se obrazuju i uče u duhu ljubavi, apostolstva i zajedništva, uče se čuvanju srpskog imena i pravoslavne vjere.

„Od daleke 1871. godine, kada je veliki dobrotvor srpskog naroda Sima Andrejević Igumanov, otvorio Bogoslovsko-učiteljsku školu u Prizrenu, ona je bila srpska svetlost u tami turskog ropstva, središte prosvetnog i crkvenog života, važan kulturni i politički centar, a njeni đaci, potonji učitelji i sveštenici, hrabro su krenuli u veliku misiju obnove srpske prosvete i crkve. Od svog osnivanja Bogoslovija je bila sabirno mjesto gde su nastajale, razvijale se i dalje se prenosile bogoljubive, čovekoljubive i rodoljubive ideje. kao što su braća Kirilo i Metodije imali svoju misiju među slovenskim narodima, tako je i Bogoslovija u Prizrenu ostavila neizbrisiv trag među Srbima na Kosovu“, poručio je Petković.

Dodao je da su Srbi na Kosovu i danas ugroženi, ali da će dok je Prizrenske bogoslovije, i oni čuvati ime i vjeru.

„Zahvaljujući njoj i generacijama mladih sveštenika koje je ova škola iznedrila, zahvaljujući njihovoj misiji, mi smo sačuvali svoje biće na našoj kosmetskoj zemlji i utemeljili svoju budućnost na Kosovu i Metohiji. I danas su Srbi na Kosovu i Metohiji ugroženi, izloženi progonu i fizičkom zatiranju. Ali, dok je Bogoslovije u Prizrenu, koja je naš nacionalni i duhovni stub i svetionik i dok je mladosti u njoj, dotle će srpski narod na Kosmetu čuvati svoje ime, vjeru i dušu. Neka Vam je srećna i blagoslovena Krsna Slava“, naveo je Petković.

(Kosovoonline)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.