Peter Handke dobio Nobelovu nagradu: Osudio NATO bombardovanje SRJ, poštovao Miloševića

Peter Handke dobio Nobelovu nagradu: Osudio NATO bombardovanje SRJ, poštovao Miloševića

Peter Handke (77), austrijski književknik i aktivista njemačko-slovenačkog porijekla, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu. Kako su saopštili iz švedske akademije, književnik je dobio nagradu “za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva”.

Peter Handke je poznat kao neko ko je žestoko osudio bombardovanje SRJ 1999. godine, a u intervjuu za RTS Handke je poručio da “oni koji su bombardovali i koji su ubili hiljade ljudi – ne pripadaju ni Evropi ni planeti Zemlji” i rekao da zbog toga osjeća “neku vrstu gađenja prema ljudskoj vrsti”.

U poslednjoj deceniji prošlog vijeka, dok je još trajao rat na prostoru bivše SFR Jugoslavije, književnik je napisao esej “Pravda za Srbiju” i naišao na osudu u nekim krugovima. Poznat je i kao kontroverzni austrijski pisac, nekritički poštovalac Miloševića čiji je jedna od najkritikovanijih poteza bio odlazak na sahranu Slobodanu Miloševiću.

Upravo je to bio razlog da njegova predstava svojevremeno bude “skinuta” iz pa­ri­skog te­a­tra “Ko­me­di fran­sez”.

– Mo­je pri­su­stvo na sa­hra­ni Slo­bo­da­na Mi­lo­še­vi­ća je pri­vat­na stvar – rekao je Handke svojevremeno.

“Poštovanje” je riječ kojom je opisao šta je prema Miloševiću osjećao. Govorio je i da Milošević nije bio “balkanski diktator i kasapin”.

Prijateljstvo sa Miloševićem je, izgleda, učvršćeno i kada se on našao u Hagu, a Handke išao da ga posjeti, po­što su nje­go­vi advo­ka­ti za­tra­ži­li da, even­tu­al­no, bu­de svjedok od­bra­ne.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *