Peter Bajer novi izvjestilac za KiM u Savjetu Evrope

Peter Bajer novi izvjestilac za KiM u Savjetu Evrope

Izvjestilac Saveta Evrope za Kosovo i Metohiju od danas je poslanik Budenstaga Peter Bajer. Nemački poslanik odnio je pobedu u ovom izboru sa 33 glasa, dok je njegov kolega, ruski kandidat Aleksej Kondratjev dobio šest glasova.

Pored njih, u trci za ovo mjesto bio je i predstavnik Holandije Ane Mulder.

Bajer je poslanik CDU/CSU stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, a predstavnik ove države u Savjetu Evrope je od početka 2018. godine.

Pored toga on je i potpredsjednik Odbora za poštovanje obaveza država članica Saveta Evrope, član Pododbora za vještačku inteligenciju i ljudska prava, i zamjenik člana u još dva odbora: za politička pitanja i demokratiju i pravna pitanja i ljudska prava.

Peter Bajer nije neko za koga se u Srbiji čuje prvi put. On je našu državu posjećivao kao izvjestilac svoje stranke za Zapadni Balkan, a zapamćen je i po izjavi da Srbija treba da prizna tzv. Kosovo kao nezavisnu državu inače neće ući u Evropsku uniju.

Bajer je 3. septembra u Prištini izjavio i da se Berlin protivi promeni granica kao dijelu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozvao pet članica Evropske unije koje nisu priznale tzv. Kosovo da to učine.

U skladu sa tim ne čudi da je zvanična Priština pozdravila odluku Saveta Evrope.

Neki od predstavnika političkih stranaka naveli su i da samo njihovom zaslugom, i kako su rekli, lobiranjem i protestima, nije izabran Rus na ovo mjesto.

Podsjećamo da su prištinske nevladine organizacije, Institut za političke studije i Pokret FOL, uputili otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u strahu da bi Rus Aleksej Kondratijev mogao biti izabran za izaslanika za Kosovo.

Da je upućen u prilike na ovom području govori i činjenica da je Bajer prisustvovao sastanku koji su za lidere Zapadnog Balkana organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron u aprilu ove godine, uoči koga je izjavio da će evropske perspektive Srbije i tzv. Kosova biti stavljene ad akta, ukoliko učesnici tog sastanka ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije odnosa.

Peter Bajer je svojevremeno posjećivao Beograd gdje je govorio protiv NATO bombardovanja, a prema navodima prištinskih medija njemački poslanik bio je i pripadnik KFOR-a.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *