Pet graditelja malih hidroelektrana tuži državu za štetu

1

Protiv Države je do sada pokrenuto pet tužbi za naknadu štete od bivših koncesionara za gradnju malih hidroelektrana (MHE), saznaju “Vijesti”.

Tužbene procedure su pokrenute krajem oktobra, u novembru i početkom decembra prošle godine, odnosno za mandata prethodne Vlade, jer smatraju da im država nije omogućila da realizuju svoje investicije.

Prema raspoloživim podacima, tužbe su pokrenule firme ili konzorcijumi “Plava Hydro Power” kosovskog biznismena Florina Krasnićija za Đuričku rijeku u Plavu, „Bistrica Clean Energy” podgoričkog biznismena Žarka Burića za Bistricu u Bijelom Polju, „Hydra MNE” u kojem oko polovine vlasništva ima Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika Mila Đukanovića, za Bukovicu kod Šavnika, “Dekar” Momčila Miranovića, supruga Vesne Miranović bivše poslanice DPS-a, za Ljevišku rijeku kod Kolašina kao i kompanija “Normal” takođe Žarka Burića za Komoraču u Plavu.

Iznosi obeštećenja nijesu poznati. Vlada je krajem decembra raskinula ugovore o gradnji sa četiri ova koncesionara za Đuričku rijeku, Bistricu, Bukovicu i Ljevišku, dok je za Komoraču poslala upozorenje pred raskid ugovora. Vlada je tada raskinula ugovore i za koncesije za gradnju male elektrane na Reževića rijeci i dvije na Raštaku u Kolašinu, ali za njih do sada nijesu stigle tužbe.

Iz Ministarstva za kapitalne investicije su naveli da je pitanje naknade štete jedan od segmenata koji se ne može zaobići i da će o tome odlučivati sudovi, dok su raskidi ugovora nastali kao posljedica neizvršavanja obaveza koncesionara.

“Uzrok svih ovih problema je proistekao iz dugogodišnjeg neplanskog pristupa izgradnji mHE, koji je u kontinuitetu zanemarivao osnovne društvene i ekološke segmente, na račun podsticanja pojednica u cjelokupnom lancu. Kao što smo i ranije isticali da je cilj ove Vlade da se sagleda potreba svih, počev od pojedinca, kao jedinke u našem društvu, iz kojeg razloga ističemo da smo sa jedne strane zadovoljni što smo kroz raskide ugovora zadovoljili lokalno stanovništvo, ali istovremeno i djelimično nezadovoljni zbog činjenice da u konačnom nijesmo uspjeli izbeći posledice loše kreirane politike koja je iza nas. Jasan pokazatelj da smo na pravom putu je i podrška sekretarijata Energetske zajednice Jugositočne Evrope, čiji je direktor Janez Kopač pozdravio odluke o raskidu ugovora za mHE.

1 Comment
  1. Elemental komentariše

    Ko su ovi ljudi, Miranovic, Buric, Maksimovic. Drzava treba da im placa sto nisu unistili rijeku. Pumpadzija, hotelijer, sestric to im zanimanja…. Loodilo mozga

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.