Pešič: Živimo u prošlosti, bojim se da ne završimo kao Hrvatska; Pola igrača se ne pojavi na treninzima, Jokić poželio sreću, Bogdanović neizvjestan za Evrobasket

0

Nije lako selektoru košarkaša Srbije, Svetislavu Pešiću. Svakodnevni izazovi oko sklapanja ekipe za mečeve kavlifikacija za Svjetsko prvenstvo se rješavaju u hodu. Protiv Letonije u Rigi su „orlovi” upisali poraz. Sada im slijedi okršaj sa Belgijom u Nišu (nedjelja od 21 sat). Pred ovaj meč, popularni Kari je održao opširnu konferenciju za medije gdje se dotakao mnogih problema sa kojima se suočava.

Ipak, prvo je počeo sa lijepim stvarima. Sjutrašnja utakmica protiv Belgije igraće se pred punim tribinama „Čaira”.

Ovo je najlepša vijest koju sam čuo od kako sam postao selektor, a to je rasprodata dvorana. Bili smo svjedoci prije dva dana prepune dvorane u Rigi, svi pjevaju, svi navijaju. Moram da priznam da sam im zavidio na tome. Kada smo igrali protiv Letonaca u Beogradu, bilo je 2.300 naših navijača. Raduje me što će sada dvorana u Nišu biti puna„, počinje selektor Pešić koji se potom osvrće na brojne probleme:

Utakmicu protiv Belgije spremamo najbolje što možemo. Nama je kontinuitet ekipe ugrožen. Važno je naglasiti da je kroz ekipu Srbije prošlo 23 igrača od Letonije u Beogradu do Letonije u Rigi. To je samo dokaz da nema nikakvog kontinuiteta. To je alarmanta situacija, kao što je alarmanta situacija gdje se nalazi srpska košarka generalno. Stalno se priča o zlatnim medaljama iz 2001. i 2002. godine i poslije toga nije bilo ništa. Bilo je sjajnih rezultata i posle iako ih možda mnogi ne priznaju, samo mi nije jasno zašto se ne priznaju. Mi smo na prvenstvu Evrope 2001. godine igrali u četvrtfinalu protiv Letonije i pobijedili smo sa 114:78. Danas, 20 godina poslije toga. Letonija je protivnik protiv koga moramo da damo maksimum da bismo ih pobijedili. Košarka je globalan sport, svi napreduju. Nije ni čudo što smo ih pobijedili 30 razlike, a sada se borimo da ih pobijedimo sa jednim košem razlike. Ovi momci ovdje su spremni da izginu za dres Srbije i da daju sve od sebe na parketu protiv Belgije”.

Uslijedilo je pitanje šta su konkretni problemi košarke u Srbiji.

Živimo u prošlosti. Ne računamo da se ostale zemlje razvijaju. Zvanični prvak Evrope je Slovenija. Oni su igrali i Olimpijske igre, bili su u polufinalu. Mi nismo bili prvaci Evrope, nismo bili na Olimpijskim igrama. Oni su počeli pripreme odavno. Naš glavni protivnik je Letonija koja je takođe počela sa pripremema 15. juna. Obezbijedili su uslove da se trenira kao u neko moje vrijeme”, upozorava Pešić i dodaje da nije samo u Srbiji „vrijeme stalo”.

Pogledajte samo primjer Hrvatske. To je reprezentacija koja nije osvojila medalju od 1995. godine. Upozoravam, ako se ne promijene stvari u srpskoj košarci, nećemo ni mi osvajati medalje. Neće biti ni četvrtfinala, ni polufinala, da ne govorim o medaljama”, dodao je Pešić.

Prisjetio se Kari davnih vremena kada je vodio omladinsku reprezentaciju SFR Jugoslavije.

Vodio sam tu čuvenu reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila zlato u Bormiju 1987. Mi smo tada tokom sezone sa tim dječacima imali kontrolne treninge, tokom trajanja klupske sezone. Kod nas sada, kada se prave neki treninzi, polovina se ne pojavi. Tako nešto se ne dešava u Španiji ili Njemačkoj, gdje sam bio trener”.

Problem je, po Pešiću i što je košarka u Srbiji centralizovana.

Sve se to poprilično promijenilo i sve se svelo na Partizan ili Zvezdu. Sve se svelo na Beograd. Svi sportovi su u Beogradu i sve važne stvari se dešavaju u Beogradu. Da se razumijemo, nije sve bilo med i mlijeko ranije oko reprezentacije. Bilo je problema, ali tada su ti problemi shvatani kao izazovi. Mi to sada nemamo. Mi na tome moramo da radimo, ja na tome radim, trudim se. Možda se to nekome ne sviđa, ali šta da radim. Radim kako znam, a mislim da znam puno kada je ova materija u pitanju. Mora da se zaboravi crveno-bijela ili crno-bijela zastava. Mora sve da se spoji u srpski zastavu. Pričali smo mi kao Savez sa klubovima da nam pomognu oko svega, ja nisam protiv Partizana ili protiv Zvezde, ja navijam za sve njih da naprave velike rezultate. Očekujem od njih u novembru i februaru da će nam dati igrače da pomognu reprezentaciji„.

Ponovo je tema razgovora bio Nikola Jokić. Objasnio je Pešić kada očekuje MVP-a NBA lige.

Objasnili smo, postoji 28 dana po ugovoru NBA lige i FIBA tokom kojih igrači mogu da budu uz nacionalni tim. Ranije je to bilo 35, sada je 28. Ako bi Jokić igrao u ovim prozorima onda on ne bi mogao da počne četvrtog avgusta pripreme za Evropsko prvenstvo. Mi smo procijenili da on ne igra ovaj prozor kako bi se pripremio za Evrobasket. Nikola je inače već počeo sa priprema, indvidiualno. Odmah da kažem da je jedan od rijetkih koji je meni poslao poruku da poželi sreću protiv Letonije”, kaže Kari.

Osvrnuo se potom Pešić na Bogdana Bogdanovića i ostale NBA igrače.

Bogdanović je povrijeđen, ne znamo ni da li će igrati prvenstvo. Doktori su u kontaktu sa njim. Pokuševski nije dobio dozvolu Oklahome da igra kvalifikacije, a za nas bi bilo izuzetno važno da igra, a i za njega bi bilo važno da se uvede u sistem reprezentacije. On je kandidat za Evrobasket. Bjelica i Marjanović su tu. Nemanja Bjelica je slobodan igrač i za njega ne važe pomenuta pravila. Situacija sa Dončićem i Slovenijom je karakteristična jer je on došao i rekao: Ja igram”. Dalas je platio osiguranje od prvog dana priprema. To su stvari na koje jednostavno ne možemo da utičemo„, podvukao je Pešić.

Košarkaši Srbije će protiv Belgije biti dodatno oslabljeni

Na utakmici u Rigi izgubili smo tri igrača. Za Avramovića ne znamo da li je slomio ruku, Bjelica je obnovio povredu koji vuče već duže vrijeme tokom NBA sezone, Kuridža se povrijedio i oni nisu trenirali”, rekao je Pešić.

Podsjetimo da je Aleksa Avramović jedan od rijetkih koji je odigrao svaki kvalifikacioni meč do sada i bio je na većini tih susreta najbolj igrač Srbije.

Ostaje da se vidi da li će medicinski tim Srbije uspjeti da osposobi nekoga od pomenutih igrača da zaigraju u niškom „Čairu”.

Za nedjeljni meč protiv Beligije je postojala mogućnost da zaigra Danilo Anđišić, ali je procijenjeno da ne bi mogao adekvatno da pomogne poslije samo jednog timskog treninga. Podsjetimo da je Anđušić poslednji završio klupsku sezonu u dresu Monaka, a poslije toga je potpisao ugovor sa Partizanom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.