PES: Rezolucija o genocidu u Jasenovcu nije zaustavila integracioni proces Crne Gore u EU, opozicija pokušava da nametne takav narativ

0

“Iako niko iz Evropske unije nije naveo da je rezolucija o Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahau zaustavila integracioni proces Crne Gore u EU, što su i potvrdili juče odobravanjem čak 75 miliona evra za razvoj infrastrukturnih projekata, opozicija pokušava da nametne takav narativ. Istovremeno kreirajući ambijent destrukcija i blokada, imaju cilj da šalju jako lošu poruku iz naše zemlje, iako smo zemlja koja je za rekordno kratko vrijeme isporučila konkretne rezultate na polju evropskih integracija”, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

Kako su istakli, dešavanja u parlamentu u režiji DPS-a je najavio i jedan od opozicionih pravaka Dritan Abazović dva dana ranije, pa zato i ne čudi što se u zvaničnom obrazloženju kao razlog nedolaska predsjednika Evropskog savjeta navode politička dešavanja.

“Bivša vlast koja je u međuvremenu pojačana sa medijskim tajkunom Željkom Ivanovićem imala je prilike da pokaže šta zna u procesu evropskih integracija za trideset godina vladavine, a i za vrijeme Abazovićeve Vlade. Podsjećamo, imali smo status rekordera u trajanju pregovora, blokirane institucije, te umiješanost organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou”, naveli su oni i dodali da je opšte poznato je da je prethodna Abazovićeva Vlada koju je glasao DPS dovela našu zemlju u potpunu blokadu na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

“Stoga, podsjećamo i danas na odgovornost tadašnje parlamentarne većine, koja je samo deklarativno bila za evropske integracije”

Kako su dodali iz PES-a, da je zavisilo od DPS-a i dalje bi pravosuđe bilo u blokadi, jer ova partija nije glasala niti za sudiju Ustavnog suda, niti za dva člana sudskog savjeta, niti za Vrhovnog državnog tužioca a upravo ova imenovanja su bila i uslov za dobijanje pozitivnog IBAR-a.

“Međutim, to ne smeta DPS-u da nastavi deklarativno zalaganje za evropske integracije, dok u praksi potpisuju peticije za puštanje na slobodu osumnjičenih lica za najteža krivična djela, od umiješanosti u kriminal i korupciju do ratnih zločina u Cavtatu”, zaključuje se u saopštenju iz ovog pokreta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.