PES i Demokrate prošle godine decidno bili protiv ukidanja neradne nedelje: Za sada se ne oglašavaju, dok Đeljošaj predlaže da trgovine opet prorade nedeljom

0

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj predložio je da se uvede radna nedjelja u trgovinama, i to u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decembra do 31. januara, na potezu su dva najveća konstituenta izvršne vlasti Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora koji su se prošle godine decidno usprotivili ovoj ideji.

Đeljošaj je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnoj trgovini poslao Sekretarijatu za zakonodavstvo na mišljenje, nakon čega Nacrt zakona ide prema Vladi, a potom Skupštini na usvajanje. Prema njemu, trgovci koji obavljaju trgovinu na veliko i/ili na malo, mogu da nedjeljom otvore samo jedan prodajni objekat na teritoriji jedne opštine.
Podsjetimo, ove Izmjene i dopune Zakona preporučio je Socijalni savjet još 2022. godine, a tadašnje Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma prošle godine je imalo naum da se iste sprovedu, tj. da se vrati radna nedelja tokom turističke sezone.

 

Predlog koji se prošlog aprila pojavio u javnosti izazvao je negodovanje lidera PES-a i sadašnjeg premijera Milojka Spajića, čiji ministar reciklira ovaj predlog Socijalnog savjeta.

Spajić je 23. aprila prošle godine na Tviteru decidno poručio da se PES zalaže da nedjelja i dalje bude neradni dan za zaposlene u trgovini.

– Protiv smo ponovnog uvođenja radne nedjelje u Crnoj Gori. Uvijek ćemo se, kao i do sada, boriti za maksimalna radnička prava na finansijski održiv način, a posebno ćemo se baviti radničkim pravima kroz program „Evropa sad 2“ i mnoge druge reforme koje će uslijediti – poručio je tada Spajić.

Još eksplicitnije u odbrani neradne nedelje bile su Demokrate. Predsjednik Kluba poslanika te partije Boris Bogdanović je jasno stavio do znanja da Demokrate neće glasati za izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, koje predviđaju ukidanje neradne nedjelje.

– Nema glasova poslanika Demokrata za pomenute izmjene Zakona i ukidanje neradne nedjelje i tome ćemo se uvijek suprostaviti. Odluka o zadržavanju ili ukidanju neradne nedjelje ne zavisi od onih koji mijenjaju svoje stavove u zavisnosti od političkih potreba i izbornih kampanja, pa su ranije bili za ukidanje, a sada navodno protiv ukidanja, već isključivo od poslanika aktuelnog saziva Skupštine, jer je predlogom koji smo čuli predviđeno da se izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini usvoje najkasnije u maju, kako bi se isti mogao primjenjivati od 1. juna i nastupajuće turističke sezone – kazao je Bogdanović prije nešto manje od 10 mjeseci.

On ističe da Demokrate u odnosu na navedeno pitanje ostaju principijelni i dosledni.

– Nedjelja je u kulturnom i tradicionalnom smislu više od neradne nedjelje. Nadamo se da će se jednoga dana uspostaviti društveni konsenzus o važnosti odmora i slobodnog vremena, te da će se svi složiti da nedjelja treba ostati dan posvećen porodici, kulturi, tradiciji, zajedničkom odmoru i druženju s najbližima – poručio je Bogdanović.

Da li će i sada PES i Demokrate biti dosledni u odbrami radničkih prava, dok ministar iz njihove vlade aktuelizuje ovo pitanje, ubrzo ćemo saznati. Za sada se nisu oglašavali o Đeljošajevom predlogu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.