Peruničić: Ostvareno 30 procenata ovogodišnjeg plana berbe breskve, cilj je opskrbiti domaće tržište dobrom robom

0

Trenutno je na berbi angažovano oko 60 radnika, među kojima je najviše radne snage iz Srbije i regiona, a u posljednjih par dana prisutni su i berači iz Indije.

Ovogodišnja berba breskve u kompaniji “13. Jul-Plantaže” počela je 11. maja, te je riječ o jednoj o najranijih berbi te voćke. Ovako ranom početku sezone berbe su svakako doprinijeli i povoljni agro-ekološki uslovi kao što su blaga zima i izostanak proljećnih mrazeva, prenosi Media Biro.

“Prvo smo počeli sa berbom naše najranije sorte – Pulchra. Definitivno su učestale padavine u maju mjesecu doprinijele nešto bržem sazrijevanju i dozrijevanju plodova, te smo imali dodatnih zahtjeva kada je radna snaga u pitanju. Stalni radnici su u par dana bili angažovani na samoj breskvi kako bi sustigli pojedine sorte koje su pristizale i ranije nego što smo očekivali“, navela je Milena Peruničić, direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje kompanije “13. Jul-Plantaže”

Ističe da su trenutno ostvarili 30 procenata ovogodišnjeg plana berbe breskve, što je, kako smatraju, dobra osnova za nastavak berbe.

“Ako nas vremenske prilike do kraja berbe posluže, cilj je da opskrbimo domaće tržište dobrom robom, koja je ove godine stvarno jako kvalitetna zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i primijenjenim agrotehničkim i pomotehničkim mjerama. Kada se zadovolje potrebe domaćeg tržišta, breskva se dalje usmjerava na izvozna tržišta – Srbiju i Hrvatsku“, kazala je Peruničić.

Kvalitetnom početku sezone berbe doprinijeli su vrijedni radnici, u najvećoj mjeri domaća radna snaga. Sezonu su počeli sa 15 berača, a kako se pojačavao intenzitet berbe povećavao se i broj radnika. Trenutno je na berbi angažovano oko 60 radnika, među kojima je najviše radne snage iz Srbije i regiona, a u posljednjih par dana prisutni su i berači iz Indije.

Ove godine se u berbi breskve oprobao i Radomir Milić iz Višegrada koji već više godina radi u voćnjacima, ali je do sada bio fokusiran na berbu jabuke i kruške.

“Sa uslovima i zaradom sam zadovoljan – koliko radite, toliko zaradite. S obzirom na to da se inače bavim voćarstvom već sam razgovarao sa neposrednim rukovodiocem i izrazio sam želju i za rezidbom i nekim drugim poslovima. Mislim da ću nastaviti i ove, ali i naredne godine sa radom na Plantažama“, kazao je Milić.

Iz kompanije „13. Jul – Plantaže“ podsjećaju da su sredinom maja raspisali konkurs za potrebnu radnu snagu od oko 100 radnika na berbi breskve koji je i dalje aktuelan i aktivan.

“Prosječne zarade se kreću od 20 do 30 eura, ali vrsni i dobri berači mogu da zarade i 50 eura dnevno. Za radnike sa teritorije Podgorice imamo organizovan prevoz sa stajališta – Sahat kula, i jedan besplatan obrok, dok za nerezidente imamo organizovan smještaj u našim paviljonima, tri obroka i refundiranje putnih troškova do mjesta odakle dolaze,” pojasnila je direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje, Milena Peruničić.

Iz “Plantaža” su i ovom prilikom pozvali sve zainteresovane da se prijave, te podsjetili da je od dokumentacije prilikom zapošljavanja potrebno priložiti: radnu knjižicu, kopiju lične karte, kopiju žiro računa.

Za starosne penzionere prilikom prijave potrebno je priložiti: kopiju rješenja o penziji,kopiju lične karte i kopiju žiro računa.

Invalidskim penzionerima zakon ne dozvoljava da rade.

Za lica mlađa od 18 godina, pored gore navedene obavezne dokumentacije, potrebno je priložiti: ljekarsko uvjerenje i ovjerenu saglasnost oba roditelja

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.