Perović: Time što patrijarh Porfirije dolazi da potpiše Ugovor, SPC je iskazala počast Crnoj Gori

7

U emisiji „Načisto“ koja je bila posvećenja Temeljnom ugovoru koji će, na radost pravoslavnih vjernika i svih dobronamjernih građana Crne Gore, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Zdravko Krivokapić, rektor Cetinjske bogoslovije o. Gojko Perović rekao je da je će pomeniti Ugovor biti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, te da će javnosti biti prezentovan onog momenta kada dobije svoj konačni oblik u bude potpisan.

Istakao je i da nijedan propis ne obavezuje vladu da pokazuje dokumente koji se još razmatraju.

„Dok god se ne potpiše to je ili Nacrt ili Predlog ugovora. Mi iz Crkve ćemo nastojati da ga vidi cijela javnost – onda kad se potpiše. A, ako u bilo kom segmentu on ne bude u skaldu sa Ustavom, njega je lako oboriti. Mi smo ozbiljna institucija i nikad ne bi dozvolili da se blamiramo i da uradimo nešto što je protivno Ustavu Crne Gore“.

Sa ovakvim ocjenama rektora Perovića složio se i ugledni advokat Dragan Šoć, ističući da je uprovo to suština i ono što njemu kao pravnika daje za pravo da spokojno iščekuje potpisivanje Temeljnog ugovora.

Perović je istakao da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije „utkan“ u ovaj Ugovor, te da bi sve bilo teže ostvarivo bez njegove velike brige i o najsitnijim detaljima, težnji da sve bude u skladu sa propisima i da država Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori da ISTA prava koja su dobili katolici, muslimani i jevreji.

Posebno je apostrofirao činjenicu da će patrijarh Porfirije doći u Crnu Goru, i tako pokazati poštovanje i privrženost prema našoj zemlji, što je primijetio i vladika Joanikije.

„Pa time što NJegova Svetost Patrijarh Srpski Porfirije dolazi u Crnu Goru da potpiše ugovor, Srpska Pravoslavna Crkva ukazuje počast Crnoj Gori. Kad je Crna Gora potpisivala ugovor sa Vatikanom, Lukšić je ušao u avion i odletio za Vatikan da potpiše. A u ovom slučaju, niko ne ide za Beograd da potpisuje, već u ime SPC Patrijarh dolazi ovdje i time SPC ukazuje poštovanje Crnoj Gori.“.

Osvrćući se na opasku voditelja da je „mitropolit Amfilohije govorio da je Mitropolija cetinjska jedina je Svetosavska Episkopska Stolica, koja je bez prekidanja do danas sačuvana…“, Perović je rekao da je vladika citirao Lazara Tomanovića, predsjednika vlade Kraljevine Crne Gore 1910.

„Svađati patrijarha srpskog i mitropolita cetinjskog je zaludno i društveno štetno…“, rekao je i podsjetio je i na riječi svetog Petra vezano za Pećku patrijaršiju: „Ono je majka svih naših crkava koju su naši carevi gradili“.

„Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije u Crnoj Gori potpuno su istog ranga kao sve druge eparhije gledajući administrativno, kanonski, bogoslužbeno…“, istakao je, ali i precizirao da je samom titulom „mitropolit“ iskazano posebno poštovanje (premda ima iste obaveze kao i ostali episkopi SPC), te da se u Crnu Goru uvijek dolazilo kao u „svetilište“.

„Duhovni autoritet mitropolita Amfilohija dolazio je otuda što je svima bilo jasno da se on prepustio Bogu. Takav bi trebalo da bude i njegov nasljednik.“.

„Ko god bude izabran, biće dostojan“, istakao je Šoć, i predložio da pomognemo Crkvi na način što ćemo se oduprijeti spekulacijama, i reći „Hvala Bogu“.

„Nije Srpska pravoslavna Crkva nikad bila ničija, već čuvar Crne Gore“, zaključio je Šoć.

7 Comments
 1. Vasoje komentariše

  Kakva čast u četnikklerofašista,pi?

  4
  10
  1. Vladimir P. komentariše

   Ustasko kopile mars kod tvojih fratara na ka.nje i ne laj .

   5
   3
  2. Kontra revolucija komentariše

   Tacno tako da nema SPC i njene vekovne borbe protiv svih okupatora na tom prostoru nebi Crne Gore nikad ni bilo, ne bi postojala !.
   Kako god gledano , kakva je, takva je, od SPC stvorena i sacuvana i to treba respektirati !.
   Djukanovic sa novokomponovanom CPC koji sad zeli šlag sa torte da skine je takva covecja necast da ni zapad pa ni Rim to nije dozvolio a kamoli pravoslavni narod Crne Gore !.
   Što je drzavno, drzavi !.
   Što je crkveno, crkvi !.
   Drzavno se krade !.
   Crkveno uvek ostaje za sledece generacije i vjernike, niko to nemoze ukrasti !.

   3
   1
 2. Vasoje komentariše

  Šta se mene tiče tu čikašku popcajku možete jbt?

  2
  5
 3. Ubljanin komentariše

  Nije Vasoje nego Mehmed, ali mu je pradjed bio Vasoje i svi preci, a onda su izdali vjeru…zato se kamenom baca na svoje

  6
  2
  1. Vasoje komentariše

   🥂

 4. Realan CG komentariše

  BRZO VRIJEME CE POKAZATI DA CE SE U NATEDNOM PERIODU MNOGI VELIKODOSTOJNICI KOJI SU RODJENI U C.GORI CESATI PO GLAVI JER VISE NECE BITI NISTA ISTO ,ZATO SE VEC PO MALO GUNDJA U TIM KRUGOVIMA ALI CE TO TEK IZACI NA VIDJELO. DA VIDIM TOG JUNAKA KOJI CE RECI DA JE MCP.ISTO STO I NPR.
  TIMOCKA EPISKOPIJA..ILI NEKA DRUGA.JEDINO DA SLAZE A,GRIJEH JELAGATI.

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.