Perović: Crkva ima pravo da se izjasni oko izbora, ne podliježite propagandi, ne organizujte nikakve protestne šetnje

13

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović rekao je da Crkva ima puno pravo da se izjasni oko predstojećih izbora.

On je, u izjavi dostavljenoj “Vijestima” pozvao sve aktere ovih zbivanja, a naročito vjerujuće ljude, da ne podležu propagandi pojedinih anonimnih adresa, i da se ne organizuju, u nedjelju, na dan izbora – “nikakve protestne šetnje niti nešto što bi podsjećalo na litije.”

“Crkva ima puno pravo da se izjasni oko predstojećih izbora, i to je ona uradila mnogo blaže nego sto je, recimo, Vatikan 1948. uradio pred parlamentarne izbore u Italiji, podrzavajući demohrišansku listu, a protiv ljevičarske koalicije. Crkvi je to pravo pripadalo oduvjek, ali ga ona nerado i rijetko koristi. Sad, kada država i sekularna partija na njenom vrhu “prave crkvu” i vrše podržavljenje sakralnih objekata – red je bio da Crkva kaže šta misli o takvoj politici. Moram posebno da naglasim da Crkva, onako kako je pozvala ljude da glasaju, i sugerisala im za koga da ne glasaju – što je mislim svakom građaninu bilo nedvosmisleno – ona isto tako danas skreće pažnju na sljedeće: Izborni postupak je svojevrsna svetinja, tj. pravilo koga svi treba podjednako da se drže ukoliko želimo pravedan i tačan izborni rezultat. Zato pozivamo sve aktere ovih zbivanja, a naročito vjerujuće ljude, da ne podležu propagandi pojedinih anonimnih adresa, i da se ne organizuju, u nedjelju, na dan izbora – nikakve protestne šetnje niti nešto što bi podsjećalo na litije”, rekao je Perović.

Kaže da taj dan, kao i sjutrašnju subotu, treba provesti u miru, ničim ne kršeći predizbornu tišinu.

“Ovo naročito govorim zbog moguće upotrebe prostora ispred pravoslavnih hramova za neke aktivnosti kojima nije ni mjesto ni vrijeme. U nedjelju ujutro će u našim crkvama, po običaju, biti služene Svete liturgije. Nikakvo drugo okupljanje vjernika izuzev onog na biračkim mjestima – nije blagosloveno i Crkva ga ne preporučuje. Ni dok traje samo glasanje, niti naveče, dok se broje glasovi. Dan izbora treba da nas sve rastereti, da donese mir i spokoj Crnoj Gori – a ne nepotrebne i dodatne tenzije. Ukoliko neko opravdano brine za regularnost izbora ili moguće mahinacije prilikom brojanja, podsjećamo sve da hrabri i slobodni ljudi imaju načina da brane svoju izbornu volju bez ishitenih i nasilnih postupaka, onako recimo, kako je narod sa sveštenstvom branio svetinje u prethodnom periodu. Izađimo svi na predstojeće izbore. Mudro i slobodno. U ljubavi prema Bogu, u ljubavi jedni prema drugima, i sa čvrstom vjerom da ćemo kao braća i prijatelji živjeti u nasoj državi Crnoj Goru i onda kad utihne svaka izborna kampanja”, rekao je Perović.

13 Comments
 1. Q komentariše

  Kome ae pravdas?Valjda ti je jasno da ako DrPS ostane na vlasti crkve vise nema !

  10
  1
  1. Vaso. komentariše

   Iz tvojih usta u bozje usi, procerati bagru no što

   4
   3
 2. Q. komentariše

  Nema pravo lajati na državu i narod. Uteram ti jasno.

  1. vaso komentariše

   Traktorce ustasko kopile kopira Q , vasu i druge to je umobolnik bolijesni i moracemo ga poslije izbora smjestiti gde mu je mjesto.Tik tak.

 3. Q. komentariše

  Sad će sotonjare glasat za dps, kad sam kazivao da će metnut automotomitropolitu i litinarkomanima prije svete neđelje mene proglasiše ustašom😂😂

 4. Traktorist komentariše

  😂😂ma jel to popadija na privremenom radu u NEZAVISNOJ DRŽAVI CG pakuju koferče, vala dosadili ste i bogu i vragu, manipulisali ste sa nepismenim litijašima, vređali, bogohulili, proklinjali, sotona za vas humanist, sretno vi bilo, meka vi je kuća daleko od CG.

 5. Traktorist komentariše

  Sasro se ko grlica, viđera junačine, srce kao u pobegulja🖕🖕, koga briga za tvoje nebuloze, pogledaj tvoje budalaštine unazad par mjeseci kako si pljuvo po NEZAVISNOJ DRŽAVI CG i crnogorcima, a sad ko te jbe , koga više boli quac za tvoje huškanje, odprdi iz politički život CG, postao si politička prostitutka, osramotio si mantiju iza koje si se skrivao, skini je brate i postani političar i seri koliko te volja.

 6. Traktorist humanist komentariše

  Danas naši saveznici iz HUMANOG NATO nadlijeću sve članice s b52 u pratnji najsavremenijih aviona, očekujem da popadija istrči na brežuljke i veselo mašr

 7. Kontra revolucija. komentariše

  danas vučić odjeba dodika i litijaše, naravnoprije je on dobio po nosu, kad sam govorio litijašima da će ih naguziti muslija i popovi u tandemu oni me proglasise ustasom, slušam popine , medu i ostale ojebine kako podvijena repa šmrc šmrc ciju ciju, govorili su mi će mo izaći na ulicu 30.8. ako dps pobjedi, mi cemo ovo ono, e neuki litijaši sad vidite šta je politika i kako vas naguziše, jesam li sad ustaša ili razuman čovjek koji naivce prca nemilosrdno ali istinom, eto vi sad litijašite i na magarcu.

  1. vaso komentariše

   Kad vam bude nas magarac ucjerao traktorcetu ce oci da ispadaju,hahaa Tika tak.

   1. Traktorist komentariše

    😂😂

 8. Traktorist komentariše

  Nisam ja sve pisao, to kontra, vaso i drige ojebine meni podvaljuju😂😂

 9. Traktorist komentariše

  U neđelju duvaj pope😂😂

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.