Pepić: PES-ov budžet otrijeznio i razočarao, previše je političkih igara i igrica oko bezbjednosnog sektora

0

Građanski aktivista Dževdet Pepić izjavio je da bi se prva četiri mjeseca rada 44. Vlade mogla svesti pod „ništa neočekivano ili očekivano“ jer, kako je kazao, od datih obećanja Pokreta Evropa sad još uvijek nema ništa, izuzev povećanja minimalnih penzija.

On je u razgovoru za „Dan“ ocijenio da, da bismo potpunije mogli sagledati rad vlade Milojka Spajića, moramo uzeti u obzir i onaj period nakon junskih izbora prošle godine i uspjeha PES-a na njima.

“Treba uzeti u obzir sam proces formiranja vlasti i onaj prvi mjesec njenog djelovanja koji je pratilo ono „kalkulator u ruke“ i računanje koliko će nam porasti primanja po programu „Evropa sad 2″. I zaista su očekivanja bila takva da će nam primanja porasti u 2024. i da će početi da se ostvaruju obećanja PES-a iz predizborne kampanje. Ali, već sam predlog budžeta, a potom i njegovo usvajanje u crnogorskom parlamentu, doveo je ja ne bih rekao samo do otrežnjenja, već i do razočaranja mnogih koji su očekivali veća primanja”, rekao je Pepić.

On ističe da je Vlada imala i nekih dobrih poteza, kao što je popunjavanje upražnjenih mjesta u pravosudnim institucijama.

“Ipak, treba reći da je tome veći doprinos dao parlament. Ono što se mora primijetiti da je ovu i ovakvu vladu i njen rad, na svojevrstan način, pratio sukob ili veliko neslaganje između vodećih ljudi PES-a, premijera Spajića i predsjednika države Jakova Milatovića, koji nedavno podnio ostavku na sve funkcije u partiji. Situaciju u PES-u, a i u samoj Vladi, umnogom je zakomplikovalo i izbacivanje Andreja Milovića iz partije. Tako da se situacija u samom PES-u, kao vodećoj snazi u Vladi, prilično zamrsila. Pritom, ne smije se izgubiti iz vida da su dvije poslanice PES-a i poslanik Ujedinjene Crne Gore, koja je bila u koaliciji sa PES-om, još ranije formirali poseban poslanički klub, tako da su otvorene i stvorene još neke pukotine”, ističe Pepić.

Prema njegovim riječima, posebno brine situacija u bezbjednosnom sektoru i zakulisne igre oko kontrole nad njim.

“Previše je političkih igara i igrica oko ovog sektora. Na osnovu svega što smo čuli i vidjeli po tom pitanju, da se zaključiti da većinu političkih faktora više zanima čiji je i čiji će biti bezbjednosni sektor nego kakav će biti. Ta politička nadmudrivanja i trvenja samo urušavaju bezbjednosni sektor. Taj sektor treba prepustiti profesionalcima jer će jedino tako biti i rezultata”, rekao je Pepić.

Kako je zaključio u razgovoru za “Dan”, naravno da se treba nadati da će nam uskoro biti bolje, ali, sudeći po ponašanju, a bogami i po konkretnom djelovanju najodgovornijih ui državi, teško je vjerovati da će do toga u skorije vrijeme doći.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.