Pepe Le Tvor podijelio Ameriku: Onda su Tom i Džeri svjetski nasilnici

0

Amerika se ponovo duboko podijelila – nisu izbori, nije zbog Trampa, nije uopšte politika, nego – Pepe le Tvor?

Naime, na društvenim mrežama se povela oštra rasprava o simpatičnom tvoru iz crtaća koji misli da je neprevaziđeni ljubavnik, ali u 21. vijeku je okarakterisan kao nasilnik i silovatelj.

Podsjetimo, voljeni junak Pepe le Tvor možda će biti ukinut nakon što je kolumnista Njujork tajmsa zatražio od produkcijske kuće Vorner bros da zauvijek raskrsti sa “francuskim crtanim ljubavnikom” jer svojim ponašanjem iz epizode u epizodu opravdava seksualno uznemiravanje.

Kako Pepe le Tvor izgleda u 21. vijeku?

On je nastao četrdesetih. Sam po sebi je tragikomičan lik, jer se zna da tvor ispušta neprijatne mirise pa je sam po sebi antipatičan. Ipak, simpatičan je zbog svojih pokušaja da osvoji mačku Penelopu, za koju takođe misli da je tvor”, rekla je za 150 minuta Prve TV psihologica Tatjana Vlašković Jovićević.

Ona dodaje da bi trebalo obratiti pažnju, u tom slučaju, i na sve ostale crtaće, jer i u modernim crtanim filmovima ima nasilja, oružja i sličnog.

“Zaista na ovoj temi treba biti obazriv, i može se gledati iz potpuno različitih uglova. Ono što mene zbunjuje, kao nekoga ko je odrastao na tim animiranim pričama, ali i neko ko ih radi, jeste to što bismo sada svemu mogli da nađemo negativne konotacije”, smatra glumica i sinhronizatorka Jovana Jelovac Cavnić.

Ona, inače, daje glas Maši u crtaću “Maša i medvjed”. I kada je ovo ostvarenje u pitanju, kaže da se povela velika diskusija da li je Maša previše nestašna i da li daje loš primjer djeci. Ipak, smatra da Maša na kraju nauči lekciju, što je i poenta i crtanih filmova, i bajki i sličnog štiva za djecu.

“Onda su Tom i Džeri svjetski nasilnici. Zašto nismo svi postali manijaci koji tuku jedni druge?”, pita se Jovana Jelovac Cavnić, dajući primjere starijih crtaća na kojima su odrastale generacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.