Pentagon: Nećemo dozvoliti da „Sjeverni tok 2“ stane na put odnosima sa Berlinom

0

Vašington neće dozvoliti da pitanje gasovoda „Sjeverni tok 2“ stane na put razvoju odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

„Što se tiče pitanja ‘Sjevernog toka’, izrazili smo svoje neslaganje sa tim i sa uticajem koji će to imati na Rusiju. Ali nećemo dozvoliti da ovo pitanje stane na put odličnim odnosima koje imamo sa Njemačkom. Stoga ćemo nastaviti da radimo sa Njemačkom i ostalim partnerima u regionu na jačanju našeg saveza i napretku“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare nakon razgovora sa njemačkom kolegicom Anegret Kramp-Karenbauer.

Sa svoje strane, njemačka ministarka odbrane rekla je da obim transporta gasa preko „Sjevernog toka 2“ u budućnosti treba da zavisi od „ponašanja Rusije“.

„Što se tiče ‘Sjevernog toka 2’, može se postaviti pitanje da li je razumno održati moratorijum prije tako skorog završetka. Međutim, čvrsto sam uvjerena da ako se nastavi (gradnja) ‘Sjevernog toka 2’, na kraju se mora postaviti pitanje koliko će gasa biti transportovano u zavisnosti od ponašanja Rusije“, istakla je Kramp-Karenbauerova.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cijevi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.