Pendarovski: Ako je cijena da ne budemo Makedonci, ne treba nam EU

1

Ako je cijena ulaska u Evropsku uniju da kažemo da nismo Makedonci i da jezik kojim govorimo nije makedonski, onda nam ne treba EU, rekao je danas predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

On je u intervjuu za Alsat-M televiziju komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Savjeta za opšte poslove EU a koja se tiče zahtjeva Sofije kada je riječ o makedonskom jeziku, rekao da je to “najrigidnija” odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta, prenosi MIA.

“Iskren da budem, pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da vjerujem da u 21. vijeku neko može da osporava nečiji jeziku, osporava njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je kodifikovan”, rekao je Pendarovski.

Makedonski jezik, kaže, predstavlja istorijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a UN su ga verifikovale 1977. Podsjetio je i da je makedonski standardni jezik kodifikovan 1946,

Pendarovski je rekao da bugarska deklaracija može da postane “prava politička prepreka” u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Sjeverne Makedonije u junu.

1 Comment
  1. Matija Šoškić komentariše

    Sve na isti kalup_malo zapni kao fol ne daš,onda ponude mito(pare,nekretnine,…) i ućutkaju demokratski izabranog predstavnika vlasti koji odlučuje u ime naroda.Pa u Sobranju kupiše poslanika(delegata) po komunistički,da izglasaju NATO.A na regereddum narod reče ne.Ali,ko jebe narod…balkanski.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.