Pavlović o RTCG-u: Nedozvoljeno trguju političkim uticajem

0

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović ocijenio je da je aranžman koji je RTCG potpisala sa NVO “Centar za građansko obrazovanje” (CGO), i kojim je toj NVO data mogućnost da de-facto uređuje veliki i veoma značajan dio informativno-političkog programa, neprimjeren je i potpuno neprihvatljiv za svaki javni radio-difuzni servis u Evropi.
“Nesporno je da takav ugovor ima snažnu koruptivnu notu, i može se smatrati primjerom nedozvoljene trgovine političkim uticajem. Legitimno je da neka NVO ili “zainteresovani građanin” (poput Soroša, Đukanovića, Šarića, Mićunovića) u dogovoru sa vlasnicima, finansira pa onda i uređuje talk-show na nekom privatnom mediju. Ali je slična praksa sasvim neprihvatljiva i protivna duhu zakona i javnom interesu, za bilo koji javno-servisni medij. Zar neko misli da je moguće da pomenuti Soroš može na BBC-u da (preko neke svoje NVO) uređuje bilo koji segment programa? Ili da to može Evropska komisija, kaže on.
Uostalom, i laički i logički gledano : vlasnik i finansijer javnog servisa RTCG su građani CG, a to nije direktor tog medija, pa da on može da bilo kome prodaje “politički uticaj” TVCG-a!
“U čitavoj ovoj priči razočaravajuće je postupanje Evropske komisije, ali moram reći da ni ovo njihovo poslednje “crnogorsko tumaranje” nimalo ne iznenađuje. U tom smislu nameće se prosto pitanje: Zašto EK nije direktno finansijski pomogla i “ohrabrila” TVCG da radi emisije iz oblasti obuhvaćenih 23-im, 24-im i ostalim pregovaračkim poglavljima? Zašto je to uradila preko neke NVO? Čije su novinarske/uredničke reference nepostojeće. Osim ako, možda, EK i g.Orav ne smatraju da se beskrajno pojavljivanje CGO vlasnice i njenih sljedbenika, na svim medijima i po svim temama, može tumačiti kao značajno novinarsko-uredničko iskustvo, navodi Pavlović.
Pitanje “honorarnog angažovanja” zaposlenih u javnim servisima, kao i pitanje “iznajmljivanja uticaja” javno-servisnih medija – kao dva potencijalno ozbiljna koruptivna mehanizma – moraju se jasno definisati u zakonu o javnim servisima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.