Pavlović: Jedna lista u Podgorici ruši režim

0

Funkcioner Demokratskog fronta Koča Pavlović ocijenio je da je strategija ‘otimanja opština’ od DPS-a, uz istovremeno zanemarivanje “državnog nivoa”, bila beskrajno kratkovida. Ona je, smatra on, omogućila stabilizovanje, a potom i snaženje centralne vlasti, koja je u oktobru 2016. bila na koljenima. Rezultati nedjeljnih izbora najbolje pokazuju kakve su posljedice te kratkovidosti. I to ne samo na državnom, već posebno na lokalnom nivou.
“Đukanović je, na primjer, samo u Podgorici, u nedjelju popravio rezultat za gotovo 6000 glasova, u odnosu na oktobar 2016. Dakle, bezmalo za još jedno Rožaje. A opozicija se, od 2016. do danas, od ‘jurišnika na Vladu’, svela na branitelja ‘opozicionih opština’. Kao da je maksimum opozicione ambicije to da bude lokalna uprava pod Milovom centralnom kapom! Pomenuta opoziciona kratkovidost, bolje reći uskostranačka sebičnost, i opsjednutost nekih sa prelivanjem opozicionih glasova, pretopilo je ‘gotovinu u veresiju’. Posebno u Podgorici, koja je još u oktobru 2016. bila izvjesno i dosta ubjedljivo opoziciona. A već danas vidimo da je ta izvjesnost dovedena u pitanje, napisao je Pavlović na Fejsbuk profilu.
Izlaznost veća od 70 odsto
E sada se, dodaje on, nameće ono čuveno podgoričko kratko pitanje – “I?”.
“Ja ne vidim drugog odgovora osim jedinstvenog opozicionog nastupa, i jedne snažne i intenzivne kampanje. Koja će izlaznost dići na 70%, i koja će tako, prvenstveno Podgoricu a potom i druge opštine, dovesti pod okrilje opozicije. Jedna opoziciona lista je ključ uspjeha, i zato bi bilo neophodno da URA i Demokrate odmah povuku listu koju su predali, i da se potom odmah dogovorimo o zajedničkom nastupu. Naravno, pod uslovom da to opredjeljenje za zajednički nastup bude iskreno, kako se ne bi ponovile neiskrenosti sa predsjedničkih izbora. Uvjeren sam da će svaka druga strategija samo produžiti ovaj negativni trend, koji se vidio na nedjeljnim izborima, i koji prijeti da ovu državu dodatno udalji od dostizanja elementarnih demokratskih standarda, navodi on.
Sve od formalnog uvođenja višestranačja u Crnoj Gori pa do danas, izborne pobjede je uvijek slavio Đukanović.
“Ali ne samo on – svaki put mu se u izbornom slavlju “pridruživao” i sa njim paralelno slavio i neki opozicioni učesnik izbora. Onaj koji je toga puta uspio da otme nešto glasova od nekih drugih opozicionih kolega. Iskustvo i elementarna logika navode na zaključak da je baš ta činjenica, i da su baš ti opozicioni “slavljenici” – izvor Đukanovićevog političkog trajanja. Zato je jedna opoziciona lista ključni korak ka izbornoj pobjedi u Podgorici i drugim opštinama, kaže Pavlović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.