Pavlović: Ideja ekspertske Vlade bila je loša ideja, izlaz iz krize je njena rekonstrukcija

4

Mislim da je sad već vrijeme da se to otvoreno kaže – ideja ekspertske Vlade bila je loša ideja. Ispostavilo se da profesionalna ekspertiza, iz koje god oblasti bila, ipak sama za sebe nije dovoljna da bi se uspješno upravljalo državom — neophodno je da čelnici izvršne vlasti posjeduju vrstu političke vještine koja jedino može da se stekne političkim iskustvom. To je učestvujući u emisiji Patriotske igre na Televiziji A1 rekao politički teoretičar Feđa Pavlović.

Pavlović tvrdi da Krivokapićeva Vlada pati od hroničnog demokratskog deficita, te da je Vladi potrebna demokratizacija. S jedne strane, osnovni demokratski principi nalažu da one političke organizacije koje su od građana dobile mandat da formiraju parlamentarnu većinu i same uzmu učešća u izvršnoj vlasti. S druge strane, postoji u politici određena politička težina koja se ne može steći nigdje drugdje sem na izborima i bez koje je svaka vlada — slaba vlada, a u trenutnoj situaciji slaba vlada znači jak DPS, tvrdi Pavlović.

Izlaz iz krize je rekonstrukcija Vlade

Pavlović smatra da bi u datim okolnostima eventualna ostavka premijera Krivokapića samo produbila postojeću političku krizu, te da je optimalno rješenje za postojeću krizu Vlade njena rekonstrukcija. Ta rekonstrukcija, dodaje, morala bi imati i svoj strukturni aspekt — izdvajanje Ministarstva kulture iz postojećeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i izdvajanje Ministarstva turizma iz postojećeg Ministarstva ekonomskog razvoja predstavljaju dva moguća vida strukturne rekonstrukcije.

Pavlović vjeruje da bi sva kadrovska rješenja koja bi se donijela u sklopu rekonstrukcije Vlade morala biti rezultat širokog dogovora parlamentarne većine i izvršne vlasti. Na pitanje šta slijedi ukoliko ipak ne bude rekonstrukcije Vlade, Pavlović kaže da je postojeće stanje dugoročno neodrživo.

O slučaju Leposavić

U sukobu Krivokapić-Leposavić pogriješili su i Leposavić i Krivokapić. Pavlović smatra da se u slučaju Laposavić u javnosti stvorila određena vrsta konsenzusa oko dvije stvari. Prvo, ljudi su saglasni da je izjava ministra Leposavića u najmanju ruku krajnje neprimjerena. To je inače čest problem osoba sa akademskim bekgraundom koji se bave politikom — oni nerijetko smetnu s uma da se neke teze, koje bi eventualno bila prihvatljive u kontekstu neke akademske diskusije u univerzitetskoj seminar-sali, prosto ne smiju iznositi u izlaganju jednog ministra tokom skupštinske diskusije.

Drugo, jasno je da je krajnje neobična situacija u kojoj premijer, bez konsultacija sa parlamentarnom većinom, javno poziva na ostavku svog ministra, a onda ne uspijeva da dobije ostavku i nastavlja kao da se ništa nije desilo. To je oslabilo politički autoritet Zdravka Krivokapića, jer naravno da će Vaš autoritet biti slabiji ako ste premijer i ne uspijevate da smijenite ministra.

Osvrnuvši se na špekulacije o mogućnosti da neophodnu skupštinsku većinu za smjenu ministra pravde

“Krivokapićeva Vlada ostvari uz pomoć glasova DPS-a, Pavlović je rekao da bismo, u tom slučaju, dobili Vladu čijeg je jednog člana birala jedna skupštinska većina, a ostale članove sasvim druga skupštinska većina, čime bi postojeća Vlada postala koncentraciona Vlada, u kojoj bi Đukanovićev DPS bio jedan od partnera, a ne opozicija. Oonoga trenutka kada poslanički klub DPS-a postane dio skupštinske većine koja bira člana vlade, ta partija se više ne može smatrati opozicionom partijom”, pojasnio je Pavlović.

Današnji DPS djeluje kao antievropska partija

Pavlović je ocijenio da se između 2015. i 2020. Đukanovićev DPS u ideološkom smislu radikalno promijenio, te da je od centrističke, tzv. ‘catch-all’ partije postao organizacija u čijem je javnom djelovanju moguće prepoznati određene elemente kriptofašizma.

Te elemente Pavlović vidi u njihovom ultranacionalizmu, potom u njihovom maniru da političke protivnike nazivaju izdajnicima, kao i militarističkom diskursu koji je sve snažnije prisutan u porukama funkcionera DPS-a. Pavlović je ocijenio da je DPS partija koja njeguje kult vođe i ispoljava fetišistički odnos prema državi, koja se otvoreno zalaže za formiranje partijske crkve koja bi bila u funkciji DPS-ovog državopoklonstva, kao i partija čiji simpatizeri pokazuju visok stepen agresije i otvoreno pjevaju neoustaške pjesme, simpatišu kvislinge i koriste poznate fašističke sintagme.

Odnosi između Crne Gore i Srbije

Upitan o stanju odnosa između Crne Gore i Srbije, Feđa Pavlović tvrdi da ti odnosi nijesu unaprijeđeni uprkos tome što je DPS razvlašćen na izborima prošle godine. Odgovornost za to stanje je podijeljena i tiče se djelovanja obje strane. Crna Gora i Srbija, po mišljenju Pavlovića, treba da svoje odnose urede po modelu “specijalnog odnosa” između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Ulazak predstavnika DF-a u Vladu kroz njenu rekonstrukciju sigurno bi značio i popravljanje odnosa između Crne Gore i Srbije.

Lične ambicije u politici i sjećanje na svog oca Koču Pavlovića

Koča Pavlović je uvijek vjerovao u demokratske promjene i to je ono što smo 30. avgusta i dobili. Mnogo vremena smo, tvrdi Feđa Pavlović, on i otac proveli razgovarajući o mogućim modelima političkih promjena u Crnoj Gori, i on nikad nije prestao da vjeruje u sposobnost crnogorske zajednice da na izborima smijeni Đukanovićev režim.

“Na kraju se ispostavilo da je u pravu”, istakao je Pavlović.

Na pitanje da li će i sam odlučiti da se bavi stranačkom politikom, Pavlović je rekao da nema takvu ambiciju i da je posvećen akademskom radu u polju političke teorije.

4 Comments
 1. Ksilofon komentariše

  Izlaz iz krize je Medo potpredsjednik vlada i Manda ministar unutrašnjih poslova? Ma nemoj 🙂

  5
  8
 2. Ivi komentariše

  Mičite ovu ekspert ulju, udjosmo u rat gradjanski. Šta će bre ovo kome?

  8
  2
 3. Kontra revolucija komentariše

  “Ekspertski” do gradjanskog rata !.
  Mozda Krivokapic po naredbi ambasada baš to i hoce ?.
  Ništa lepše za anglosaksonce !.
  NATO ce onda da interveniše !.
  Hm milina, trazi se teren gde da se otarase svoje zastarele uranske municije !.

  4
  1
 4. Čiko komentariše

  Milika Pavlović, Feđin djed, je na Žabljaku a i šire bio poznat kao vodeći Đukanovićev sledbenik za širenje antisrpstva. I Koča je jedno vrijeme bio na tom fonu. Sve je to dokumentovano na YouTube kanalu. Što se tiče koncenzusa oko Leposavićeve izjave, Feđa nije čuo tačnu poruku potpredsjednika Nove Slavena Radunovića – Svi mi mislimo isto što i Leposavić. Feđa nije vidio koliku je podršku dobio leposavić u Srbiji – to je koncenzus, da je rekao istinu.
  Kao što je istina ovo što sam gore napisao o njegovom ocu i djedu, koliko to god bilo teško progutati – sve je istina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.