Pavićević: Spajanje Osnovnog suda u Danilovgradu sa Osnovnim sudom u Podgorici dovešće do kolapsa

0

Kao politička partija koja se godinama zalagala za efikasnost pravosuđa i primjenu evropskih standarda na ovu oblast, DPS se izričito protivi najavljenom planu racionalizacije, kojim Ministarstvo pravde predviđa ukidanje „malih neodrživih“ osnovnih sudova na Žabljaku i Danilovgradu, odnosno osnivanje sudskih odjeljenja pri osnovnim sudovima u Pljevljima i Podgorici, saopštio je Aleksandar Pavićević, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore i odbornik u SO Danilovgrad.

„Gašenje suda u Danilovgradu izazvaće katastrofalne posljedice po zaposlene i prouzrokovati dodatno nezadovoljstvo naših sugrađana. Da li su građani Danilovgrada manje bitni Vladi Crne Gore, pa ne zaslužuju da pravdu traže u svom gradu? Da li je par desetina hiljada evra vrijedno gašenje jednog od najstarijih sudova u Crnoj Gori?“, upitao je Pavićević.

Pored toga, kako je dodao, „spajanje Osnovnog suda u Danilovgradu sa Osnovnim sudom u Podgorici bi dovelo do kolapsa u radu već preopterećenog podgoričkog suda, čime bi se direktno ugrozio kvalitet pravosudnog sistema, a sve to zbog pretpostavljene uštede od 54 hiljade evra“.

„Tražimo od Ministarstva pravde da nam precizno saopšti na osnovu čega je donesena ovakva odluka? Da li su prilikom izrade Plana angažovana lica iz struke ili je ovo proizvod još jednog trulog političkog kompromisa? Po svemu sudeći, aktuelnoj vlasti nije dovoljno što je izbor nosilaca sudske vlasti do krajnjih granica politizovan, što se ishodi sudskih procesa prije mogu saznati iz medija, nego u sudnicama, već su odlučili da rade i na tome da se efikasnost u radu i broj zapošljenih smanjuje, a broj predmeta i stopa kriminaliteta poraste“, zaključio je Pavićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.