Paunović: PS PSJIE odbacila izvještaje sa odbora kojima je predsjedavala Priština, protiv usvajanja bila i Atina

0

Potpredsjednik Skupštine Srbije Snežana Paunović rekla je danas da je Parlamentarna skupština Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSJIE) odbacila šest rezolucija i izvještaja sa generalnih odbora kojim je predsedavala Priština i da je pored Beograda protiv usvajanja bila i delegacija Atine.

„Bili smo prije svega protiv jer Priština nije ispoštovala član devet Poslovnika o radu u kome jasno piše da su oni prisutni u statusno-neutralnom formatu. Oni su dokumenta izradili sa grbom tzv. države Kosovo i to je zaista za nas neprihvatljivo, kao i za kolegu iz Grčke. Kolega iz Rumunije je ostao uzdržan kada govorimo o izvještajima i rezolucijama“, rekla je za Tanjug Paunović nakon 11. plenarne sednice PS PSJIE.

Ona je dodala da je na današnjoj sjednici usvojena i Završna deklaracija, ali bez amandmana koje je Priština ranije predložila i protiv kojih su se izjasnile delegacije Atine, Ljubljane, Bukurešta i Beograda.

„Pokazalo se i danas, na ovom plenarnom zasjedanju, PS PSJIE da Priština ima jednu destruktivno namjeru i u ovom formatu“, rekla je Paunović.

Paunović je izrazila zadovoljstvo jer su delegacije tokom današnje sjednice pokazale da razumiju koliko je važno da se unaprijedi ekonomska saradnja između članica i da shvataju koliko je dragocjeno pričati o razvojnim infrastrukturnim projektima.

„O tome smo razgovarali kao ozbiljni ljudi sa pozicije ozbiljnih država koje imaju tradiciju i nismo dozvolili danas da nam vrijeme troše kvazi predstavnici tzv. Kosova, te kvazi države i vještačke tvorevine. Tako da su moje impresije sa sjednice pozitivne uprkos tome što su ovo bila dva teška dana, jer su teme koje su nametali bile bolne, bazirane na neistinama“, rekla je Paunović.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbjednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Sjeverna Makedoniji predsjedava PSuJIE do 30. juna, nakon čega će predsjedavanje preuzeti Albanija.

Parlamentarna skupština PSuJIE uspostavljena je 10. maja 2014. godine i predstavlja institucionalizaciju dugogodišnje parlamentarne saradnje zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.