„Patriotkinja“ Verica „iscijedila“ Plantaže: Nemaju za plate radnicima!

3

Radnici Plantaža ne mogu očekivati isplatu zaostalih zarada jer kompanija više nije likvidna i na pragu je odlaska u stečaj ukoliko hitno ne dobije značajniji pomoć od države, navodi se u pismu izvršnog direktora kompanije, Miroslava Vukovića predstavnicima sindikata.

“Ukoliko likvidnost koju nemamo, koju nećemo ni imati bez podrške države, usmjerimo ekskluzivno na zadovoljenje opravdanih socijalnih potreba zaposlenih, kompanija će se izvjesno suočiti sa stečajem. Kakva će nakon toga biti socijalna sigurnost zaposlenih? Na našu žalost, nije potrebno nagađati, ilustrativnih primjera imamo svuda oko nas, a biće ih, kakve su prilike, još i više”, naveo je Vuković u pismu.

Iz kompanije su ranije tražili od Vlade pomoć od pet miliona da bi isplatili prioritetne obaveze i izbjegli mogući stečaj.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović su posjetili Plantaže početkom februara, kada su obećali da će učiniti sve da u skladu sa zakonskim mogućnostima omoguće opstanak kompanije.
Oni su najavili i da će biti preispitane sve odluke bivše uprave.

Bivši, dugododišnji predsjednik borda “Plantaža” Veselin Vukotić kompaniju je napustio u septembru prošle godine, dok je dugogodišnja direktorka Verica Maraš smijenjena u oktobru i raspoređena na mjesto savjetnice.

Kompanija radnicima duguje januarsku i februarsku zaradu, a pismom Vuković odgovara na zahtjeve sindikata za njihovim isplatama navodeći da dijeli brigu za njihov standard.

Kompanija ima kreditne obaveze od oko 15 miliona evra, kao i 20 miliona drugih obaveza. U 2019. godini poslovala je sa gubitkom od milion i po eura, dok minus iz prošle godine još nije poznat.

Vuković je rekao da sadašnji finansijski problemi kompanije nijesu nastali samo zbog pada prodaje usljed pandemije, već da su bili na ivici nelikvidnost i ranije 2019. godine.

“Sadašnji finansijski problemi kompanije, koji se ogledaju u neikvidnosti, svakako proističu iz latentne nelikvidnosti koja je prethodila pandemija zarazne bolesti kovid-19, a koja je prerasla u hroničnu nakon izbjanja epidemije u Crnoj Gori. Dakle, epidemija je samo ubrzala kompanijski finansijski sunovrat, do kojeg bi svakako došlo i nešto kasnije”, naveo je Vuković.

On je kazoa da kompanija, osim za zarade zaposlenima, ima dugove i prema poreskim vlastima, dobavljačima i kreditorima i da ih mora plaćati u skladu sa zaključenim pravnim poslovima i uz uvažavanje prioriteta koje uređuju zakoni Crne Gore, odnosno da nijedna grupa pa ni zaposleni ne mogu imati prioritet jer bi ostali mogli uvesti stečaj.

Pismo je dostavljeno i predsjedniku odbora direktora Božu Mihailoviću. Prema informacijama, sindikalna organizacija Plantaža bi narednih dana trebalo da donese odluku u vezi sa situacijom u kompaniji.

Izvor: IN4S

3 Comments
 1. Ivi komentariše

  Oderite Vericu i ove oko nje.

 2. Realan komentariše

  MUKA MI JE I DA VIDIM KAD SE NEKO LOPOVSKIM RUKAMA OGRNE CASTNIM GRBOM I ZASTAVOM TOBOZE POD PLASTOM PATRIOTIZMA.VERICI JE MJESTO SAMO U SPUZU.PA NEKA SE TAMO OGRCE KOJOM GOD HOCE ZASTAVOM.

 3. Kontra revolucija komentariše

  Vazno je da je ona sebe obezbedila !.
  DPS i pariJotski slogan :
  Je*eš sirotinju !.
  e viva, e viva, e viva, Monte negro !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.