Patriotizam na djelu: Kako to da samo oni koji su „branili Crnu Goru“ završiše u zatvoru zbog kriminala?

0

Najveće bogatstvo države su njeni građani, a Crna Gora je imala tu (ne)sreću da su u proteklih tridesetak godina upravo neki od njenih građana svoju „ljubav“ prema domovini iskazivali kroz kriminal, pljačku državne imovine i mnoge druge malverzacije.

Najveću „ljubav“ prema majci našoj Crnoj Gori pokazali su ljudi koji su direktno ili indirektno bili povez(iv)ani sa Demokratskom partijom socijalista i njenim nekadašnjim liderom Milom Đukanovićem.

Nakon pada krimogenom režima, koji je patriotizam ispoljavao kroz pljačku države i svog naroda, došlo je vrijeme da „patriote“ i pripejd Crnogorci okuse i drugu stranu života, onu pravdeniju.

Majka i sin članovi organizovane „patriotske“ grupe

Prva na spisku patriota, koju je nekadašnji šef pustio niz vodu, bila je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Privedena je (18. aprila 2022.) nakon što je portal Libertas press objavio podatke da je njen sin Miloš Medenica organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete i kokain. Po transkriptima, Tužilaštvo sumnja da je Vesna Medenica bila saučesnica u ovoj kriminalnoj grupi obezbjeđujući „sudsko“ pokriće i aboliranje svog sina od vršenja ovog krivičnog djela.

Miloš Medenica (Foto: Libertas)

Nedugo nakon Vesne, uhapšen je i njen sin Miloš (25. maja 2022. godine). Međutim, patriotkinja Vesna Medenica se danas brani sa slobode dok je njen sin Miloš u pritvoru.

Nakon toga, javnost Crne Gore svjedočila je još jednom hapšenju. Takođe u proljeće 2022. godine, 9. maja) „pao“ je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić sa svojim saradnicima zbog, kako se sumnjiči, obezbjeđivanja sebi i svojim partnerima bespravnu imovinsku korist prilikom stečajnih postupaka u pojedinim kompanijama.

Kako to u Crnoj Gori biva, nevini Jovanić je ponudio jemstvo u iznosu od 768.000 evra, koje je i prihvaćeno 22.11.2023. godine.

Zato se sada, kao i Vesna Medenica, Jovanić brani sa slobode.

Tandem eksperata iz „Plantaža“ na slobodi

Ne treba ni zaboraviti postupak koji se vodi protiv bivšeg odbora direktora firme Plantaže, na čelu sa Vericom Maraš i Veselinom Vukotićem, a koji se svi trenutno nalaze na slobodi. Ipak, postupak je i dalje u toku. Konkretno, šest bivših članova Odbora direktora ove kompanije sumnjiči se da su vršili malverzacije u poslu otvaranja fabrike briketa.

Tim poslom državna kompanija navodno je oštećena za 350.000 evra, ali i 37.000 kvadrata zemlje u Donjim Kokotima. Bivši članovi Odbora 12. jula 2022. uhapšeni su Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman, Duško Perović i Anica Hajduković, čija su saslušanja započeta zbog sumnje da su počinili krivično djelo “zloupotreba položaja u privrednom poslovanju”. Nedugo zatim, 24. avgusta iste godine lisice na ruke stavljene su i nekadašnjoj direktorici ove firme – Verici Maraš.

Petar Lazović

Ne smije se zaboraviti hapšenje koje se dogodilo 18. jula 2022. godine. Tada je uhapšen Petar Lazović, sin Zorana Lazovića.

Petar se sumnjiči da je član Kavačkog klana Radoja Zvicera.

U narednim mjesecima građani Crne Gore imali su prilike da čitaju poruke uhapšenog Petra Lazovića sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem i navodnim vođom Kavačkog klana Radojem Zvicerom gdje su pokušavali da kupuju poslanike posle 30. avgusta, razgovarali o njihovim likvidacijama, trgovini kokainom, ali i uticaju na sudstvo i na pravosuđe. Jako sličan slučaj je i sa Vesnom Medenicom koja je takođe razmjenjivala poruke slične sadržine, ali se istakla uticanjem na sudije.

Patriote iz sektora bezbjednosti na tapetu

Uhapšeni su takođe i dvojica bivših direktora Uprave policije Veselin Veljović i Slavko Stojanović.

Veljoviću su lisice na ruke stavljene 24. jula 2023. godine. On je od 2007. do 2011. godine bio direktor Uprave policije, a od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. bio je u drugom mandatu prvi čovjek crnogorske policije.

On se sumnjiči za pomoć Aleksandru Mrkiću u biznisu šverca cigareta, dok Mrkića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije koja se bavi švercom cigareta.

Samo nekoliko mjeseci kasnije (18. novembra 2023. godine) slobode je lišen i Slavko Stojanović.

On je kao i Veljović bivši direktor Uprave policije. Uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u vezi sa švercom cigareta. On je, kako se sumnja, zloupotrebom službenog položaja oštetio državnu kasu za 112.504 evra.

Stojanović se nije dugo zadržao u pritvoru, jer je nakon mjesec dana (28. decembra) pušten na slobodu, uz zabrana napuštanja mjesta boravka.

„Grandovac“ ponudio grandiozni iznos za jemstvo

Prije par mjeseci smo i svjedočili razbijanju kriminalne grupe koju je javnost dugo čekala, gdje je zloglasni klan iz Granda konačno dolijao. Uhapšen je jedan od vlasnika najveće građevinske kompanije Bemax, Aleksandar Aco Mijajlović, kao i Golub Vojinović, Dejan Jokić, Dragan Backović, Marko Mijušković, Radoje Rabrenović i Milan Vukadinović.

Apelacioni sud je nedavno prihvatio Mijajlovićevo jemstvo u iznosu od čak 1.1 miliona evra, tako da će se i ovaj patriota braniti sa slobode.

Jedan od prvih koji je „pao“ nakon pada DPS-a

Dragan Kovačević, bivši direktor Uprave za nekretnine,  uhapšen je 23. decembra 2020. godine kada je SDT okončalo izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Ipak, nedavno (12. aprila) Dragan Kovačević je napustio Istražni zatvor u Spužu gdje je proveo 19 mjeseci zbog optužbi za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni morskog dobra. Ponuđeno jemstvo je iznosilo 591.615,00 evra.

Interesantno je da su sva gore navedena lica velike crnogorske patriote, a sada ih, kako DPS navodi, nova vlast proganja iz revanšizma.

S tim u vezi, jasno je da građani očekuju da ruka pravde nastavi da hvata svakoga ko se ogriješio o zakon kako bi Crna Gora konačno postala država slobodna od kriminala. Obruč se iz dana u dan očito sve više steže, a hoće li se doći do vrha kriminalne piramide, ostaje na Tužilaštvu. Makar i na kratko, dok ih sudije Vesne Medenice ne oslobode.

Iako se počelo sa hapšenjima, odnosno privođenjima, neke od patriota se sada brane sa slobode, što je dokaz da se ipak treba sprovesti veting.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.