„Patriote“ koje su napale Sadikovića osuđene na uslovnu kaznu

0
Dvojica napadača na novinara i člana Upravnog odbora DPNCG Seada Sadikovića, Nermin Omerović i Edin Dizdarević, osuđeni su uslovno pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju. Presuda je izrečena usmeno 5. aprila, a sud bi u roku od mjesec dana trebalo da je dostavi oštećenom i njegovom advokatu Daliboru Kavariću.

Iako su u napadu na novinara učestvovala više napadača, kada je on zadobio povrijede glave, Tužilaštvo u Bijelom Polju to nikada nije temeljno istražilo. Istraga je takođe bila puna propusta, uključujući vještačenje snimka napada – koji nije bio cjelovit.

Dalibor Kavarić, koga je DPNCG angažovalo u ovom slučaju, rekao je da je optuženim izrečena uslovna kazna zatvora na šest mjeseci, uslovno dvije godine, i da očekuje pisani otpravak presude za 30 dana.

– Po Zakoniku o krivičnom postupku oštećeni nema pravo izjaviti žalbu, ali se može pridružiti žalbi tužilaštva pružajući svoje izjašnjenje. Mi nismo bili oduševljeni radom tužilaštva u Bijelom Polju, jer istraga nije bila sveobuhvatna i nije se bazirala na svim napadačima, kojih je bilo pet do 10 – rekao je on.

 

Kada bude dostavljena presuda razmotriće se, kako je naveo, mogućnost pritužbe Tužilačkom savjetu na rad postupajućeg tužilaštva i pripusta u istrazi.

Iz DPNCG-a su podsjetili da je Sadiković napadnut 20. marta 2021.godine u Bijelom Polju, nakon što ga je grupa učesnika takozvanog „patriotskog skupa“ u tom gradu, najprije verbalno, a zatim i fizički napala. Kada se desio napad, on je bio novinar TV Vijesti, dok je sada angažovan u Javnom servisu.

– Dok je s jedne strane istraga ODT o napadu na novinara bila veoma traljava, s druge strane je dio medija oštećenog pokušao da prikaže kao inspiratora napada. Tvrdili su da novinarski posao nema veze sa incidentom, koji se desio u vrijeme uzavrelih političkih događaja nastalih usled razvlašćivanja DPS-a – navode u saopštenju.

Takođe, dok su se državom širile „patriotske litije“ pristalica smijenjene trodecenijske vlasti, kako su istakli, NVO Montenegro International je protiv novinara podnijela kontraprijavu, sumnjičivši ga za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, povredu ugleda Crne Gore i nasilničko ponašanje.

– Cilj je bio da se zastraši novinar, koji na satiričan i ironičan način kritikuje devijacije u društvu i nosioce vlasti Prijava NVO Montenegro International je u međuvremenu odbačena, ali podsjećamo na ove detalje i kontekst kako se ne bi zaboravili ogromni pritisci i napadi na kritičke novinare, od kojih većina nikada nije temeljno istražena ili su postupci „otaljani“ da bi se stavila tačka.

Zato, podsjećamo i na preporuke Komisije za praćenje istraga napada na novinare i ponavljamo očekivanje da će nadležni za propuste biti istraženi, posebno u Tužilaštvu koje je rukovodilo postupcima – naglašavaju iz DPNCG-a.

DPNCG je ranije uputilo preporuke VDT-u i očekujemo da će prije ili kasnije provjeriti rad kolega koji su postupali u predmetima novinara.

– Nije dovoljno šta se sada čini, ne smije se zaboraviti ni ono prije – ubistvo i teški napadi – zaključuju u saopštenju.

(Dan)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.