Patrijarh se sreo sa Mandićem i Kneževićem: Utvrditi značaj i ulogu SPC-a u crnogorskom društvu

29

Patrijarh srpski  Porfirije primio je u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i  Milana Kneževića.

Izrazivši dobrodošlicu gostima, Patrijarh je istakao da Crkva visoko cijeni njihovu ličnu, kao i žrtvu koju su njihovi bližnji, zajedno sa vascijelim našim vjernim narodom i drugima koji su se protivili bezakonju, podnijeli u borbi protiv nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Otpor našeg naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine, stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture. Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je”, naveo je patrijarh. 

Gosti su čestitali Porfiriju na izboru na tron poglavara Srpske Pravoslavne Crkve i izrazili zadovoljstvo što sada kao Patrijarh, a i ranije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski u javnim obraćanjima uvijek upućuje podršku i izražava brigu za položaj srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

Patrijarhu su posebno zahvalili na upoznavanju javnosti sa ključnom i po svemu istorijskom ulogom koju su blaženopočivši patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, zajedno sa drugim srpskim episkopima imali pri pokretanju hrišćanskog narodnog otpora i, na poslijetku, mirnom razrešenju antagonizama koji su bili posledica nametanja nepravednog zakona. 

Srpski prvojerarh je naglasio da isticanje te pomalo zanemarene uloge njegovog blaženopočivšeg prethodnika u mirnom i povoljnom razriješenju krize vidi kao sopstvenu obavezu, posebno imajući u vidu da je sa patrijarhom Irinejem vodio duge razgovore o položaju Srpske Crkve i srpskog naroda, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori, i da po tim pitanjima, u svemu nasleđuje stav koji je Crkva kroz Sabor i Sinod već utvrdila.

Lideri Demokratskog fronta su obavijestili Patrijarha o riješenosti koalicije koju predstavljaju da poslije zadovoljavajućih izmena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu Srpske Pravoslavne Crkve u savremenom crnogorskom društvu, ne zanemarujući ni malo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica.

Sagovornici su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i za državu, izrazivši uvjerenje da će se taj važan događaj, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi.

 

29 Comments
 1. Milan komentariše

  Idiote, Vučić ovih dana uopšte i nije u Srbiji… Gledaš li i čitaš li ikakve vijesti … osim vjerovatno Vijesti, idiotčino botovska lajava!

  54
  6
 2. Niksa komentariše

  SPC mora imati mijesto u Crnoj Gori koje joj vijekovno pripada.

  32
  2
  1. Realan komentariše

   PA SE CUDITE POSLE KAD VAS PREM8HER NEDVOSMISLENO PROZVA DA IMATE GAZDE IZVAN C.GORE.DUGOROCNO OVAKVA POLITIKA JE OSUDJENA NA PROPAST.VJERUJTE DRZAVA JE SVETINJA NAD SVETINJAMA PA ONDA OSTALE SVETINJE NIJE PROBLEM.KOD VAS JE TO DRUGACIJE POREDJANO,BEOGRAD ,SPC,PA TEK ONDA CGORA ALI KAO 27 IZBORNA JEDINICA SRBIJE.TAKO JE BILO 24 .09.2000 G.NA SAVEZNIM IZBORIMA.(Ogradicu se po ko zna koji put ,da je dovoljno nas koji ne stavljaju znak jednakosti izmedju lopovskog dps i drzave)

   5
   15
   1. Listantisatanista komentariše

    Narod se izborio na litijama za jedinstvenu i nedeljivu SPC. Oni koji su za CPC imaju Milove komite. Gubitnici.

    10
 3. brockic komentariše

  Sagovornici su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i za državu.

  Koju državu gospodo? Pretpostavljam da je u pitanju vaša država Srbija.

  5
  28
 4. Milica komentariše

  Bravo ljudi! Na sve mislite i sve stizete, svaka cast!

  22
  3
 5. Slave komentariše

  Čovjek koji je bez vjere, istorije, tradicije, nasljedstva, to je čovjek bez identiteta, i kako besciljno tumara po ovom, tako će besciljno tumarati i po onom svijetu. Srbija i Crna Gora, dvije sestre. Bog sve vidi.

  21
  2
 6. Todorina komentariše

  Tako je. U ova kužna vremena kada je cijeli svijet u rasulu pred ovom bolesti, mi se dijelimo, odričemo, glođemo. Ima li nam iko bliži od Srbije? Nema, niti će ikad biti. Veže nas ista krv, ista vjera i tradicija. Bravo Mandiću, bravo Kneževiću!

  19
  5
 7. Nikoletina komentariše

  Sloga biće poraz vragu!! Hvala Mandiću i Kneževiću. Hvala Patrijarhu!!

  22
  3
 8. Nikoletina komentariše

  Gospodine, rečenica se počinje velikim slovom. Kad ste to preskočili da naučite, tada su gluposti koje ste rekli bar duplo izrazitije. Svako dobro.

  15
  2
 9. Djole30 komentariše

  Crkva je kroz vijekove bila stub koji je održavao jedinstvo i moral naroda. Ko udari na crkvu, udario je i na narod!

  21
  2
 10. Nevena komentariše

  Svaka čast! Bravo, ljudine!

  15
  1
 11. Lazo komentariše

  Predivno! Slava Gospodu! Vi ste pravi borci za slobodu i istinski vjernici SPC.

  11
  2
 12. Ljubo komentariše

  SPC je jedina autokefalna crkva u CG i to je jedina prava istina!

  13
  1
 13. Listantisatanista komentariše

  Otvorena podrška Srpske Pravoslavne Crkve Koaliciji Za Budućnost Nikšića, sutra i Herceg Novog. Čak se i Vladika Joanikije ogradio od onog Dake. Živelo Srpstvo vođeno jedinstvenom i nedeljivom SPC! 🇷🇸

  6
  1
 14. Koja komentariše

  Onaj tko njeguje tradicionalne vrijednosti i čuva vjeru naših predaka, njegovaće i svoj narod! Samo hrabro slijedite put pravde, mi smo uz vas!

 15. Vuk Miljanic komentariše

  Svi mi znako kojem bogu se molimo i u koju crkvu smo se krstili i koja crkva ce krstiti nasu djecu, ne smijemo se sada prijedati novokomponovanim dusebriznicima kojima je jedina misija zatrovati zdravi um i suditi po tamo nekim novim zakonima izkomponovanim na zatiranju istorije uvjek slobodnog i velikog naroda Crne Gore koji je to i danas

 16. micki komentariše

  Prije tri dana citam prepisku na fb gde neki Aleksic Goran iz Kolasina psuje cetnicku majku nekom Petru Aleksicu iz Vranja kako zeli da mu otme more i Crnu Goru.Nijesam moga vjerovati kako nas podjelise.Sramota.

  1. LOLO komentariše

   Ta smrda sigurno nije iz Kolašina ko zna odakle je sjargalo. More ja vjerujem nije nikad ni vidio bez na razglednici ili na TV.

 17. Obilića Poljana komentariše

  Svaka čast za lidere DFa, sjajna stvar što su se sastali sa patrijarhom.

 18. lorena komentariše

  Svaka Vam cast Andrija i Milane!

 19. Sotonjara! komentariše

  Grupni oral nu trojstva

 20. sanya261 komentariše

  Potrudicemo se da SPC vise ne dozivljava torturu koju je prezivljavala od strane DPS-a. U Crnoj Gori ima puno vjernika i necemo im dozvoliti da udaraju na svetinje. ZA BUDUCNOST NIKSICA. Za buducnost Crne Gore.

 21. Niksicanin komentariše

  Istinski pravi lideri koji se bore za prava Srba u cg. Jedine uzdankce u koje ovdje Srpski narod gleda ii vjeruje su SPC DF

 22. Boro komentariše

  Patrijarh je taj koji uvijek umije dati neki očinski sajvet…

 23. Borac za pravdu komentariše

  Ovo je pravi indikator poštovanja prema preosvećenom novoizabranom patrijarhu

 24. Borac za pravdu komentariše

  Predivno je vidjeti da Andrija i Milan njeguju dobre odnose sa SPC i njenim patrijarhom

 25. Ekonomista komentariše

  Hvala nasem patrijarhu Porfiriju!

 26. Bato Nikolic komentariše

  Uz svog patrijarha uz svoju Crkvu Mandic i Knezevic!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.