Patrijarh Porfirije: Kosovo je zavjet, bez njega nemamo budućnost; Rusi su nam braća po krvi i vjeri

1

Srpska pravoslavna crkva juče je dobila 46. poglavara u svojoj istoriji – mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha – naslednika Irineja Gavrilovića – izabrao je Sveti arhijerejski sabor.

Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog biće održano danas u Sabornoj crkvi u Beogradu.

„Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svijetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Njemac – on je ljubav, a Crkva nije na ovom svijetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom – ona postoji jer nema čoveka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja“, rekao je Porfirije jednom prilikom objašnjavajući zašto je postao monah.

Sigurni smo da će čitaocima IN4S-a biti zanimljiv i odnos našeg patrijarha prema Kosovu i Rusiji.

„Kosovo i Metohija su stvar identiteta Srba. U slučaju da ga izgubimo kao temelj postojanja, nisam siguran da naš narod ima budućnost. Kosovo je mnogo više od mita, ono je zavet. Vitalni interes crkve je očuvanje Kosova.“, ocijenio je tada mitropolit Porfirije.

A govoreći o pravoslavnoj „majčici“ Rusiji, u tekstu koji je objavilo Pravoslavie.RU, istakao je:

„Za naš narod Rusija je, kako je rekao pokojni patrijarh Irinej, veliki brod. S Rusijom nas povezuju identitetska pitanja, pa naravno i pitanja vjere. Ujedinjuje nas Pravoslavna crkva. Imamo apsolutno iste vrijednosti, isti pogled na svijet. Naravno, ne samo sa Rusima, već i sa Grcima i sa svim pravoslavnim narodima. Međutim, zbog krvnog srodstva, u najvećoj mjeri, i naša istorija i naš identitet su ispreplijetani sa ruskim narodom.“.

Izvor: IN4S

1 Comment
  1. Sotonjara! komentariše

    Kacevendina kuja bulazni?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.