Patrijarh Irinej o Đukanoviću: Srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina

9

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej optužio je danas predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da diže glas protiv Srba u Crnoj Gori, protiv srpske crkve i oduzima vjekovnu imovinu srpske crkve i srpskog naroda.

Saopštio je i skandaloznu poruku upućenu Đukanovuću: “Srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina”.

Ovo je Irinej saopštio komentarišući najavu Đukanovića da će Crna Gora obnoviti autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.

Vlada Crne Gore je usvojila Predlog zakona kojim je između ostalog predviđeno da će se vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, biti upisani kao državna svojina.

MCP: Vlast hoće da otima hramove

Oko 10.000 ljudi okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici na Trojčindandskom saboru.

Sa Sabora u Podgorici (foto: Savo Prelević, Vijesti)

“Predstavnici i najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije, eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda kojih je više od 95 odsto državljana Crne gore… Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama”, kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.

Okupljenima je podijeljen proglas u kom piše da je Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je 16. maja utvrdila Vlada “nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora.

Pred bogom i istorijom dužni smo da sveukupnoj javnosti ukažemo da predlog zakona o slobodi vjeroispovesti koji je utvrdila Vlada nije ništa drugo nego akt koji je usmjeren protiv Mitropolije crnogorsko primorske i eparhija… Predlog zakona je pripremljen isključivo od predstavnika Vlade, kome nije prethodio istinski transparentni javni dijalog sa predstavnicima naše crkve.

Prekršene su brojne odredbe i procedure. Crkva je bila diskriminisana od početka od nacrta do predloga zakona. Predstavnicima naše crkve nije omogućeno prisustvo radnoj grupi”, kaže Joanikije.

Dodaje kako vlast ne krije da je zakon protiv SPC.

“Zakon nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog zakona o slobodi vjerosipovjesti već protiv prava sveštenika i vjernika. Sa pozicija javne vlasti se krši Ustav Crne Gore i na brutalan način stvara lažna crkvena organizacija kao državna vjerska zajednica. Više je nego jasno da se predlogom zakona priprema otimanje hramova i to sa nesagledivim posljedicama. Crkva i vjerske zajednice se prikazuju kao kriminalne organizacije. U predlogu zakona nema odredbe u kojoj se zabranjuje hrišćanstvo, ali to se shodno duhu ovog akta zapravo podrazumijeva”, poručio je Joanikije.

Dodaje kako Crnoj Gori jeste potreban novi zakon.

“Ali zakon koji bi bio pripremljen od predstavnika crkve. Novi zakon mora biti u funkciji svake vjere a ne protiv jedne vjere pravoslavne crkve i njenih episkopa kao i vjernika. Neophodno je da onako kako bog zapovijeda da se otvori javni i institucinalni dijalog. Vlada Crne Gore ima obavezu da pripremi zakon koji ce obezbijediti ravnopravnost. Samo na taj način Crna Gora može biti sigurna da je kuća svih njenih gradjana”, kaže Joanikije.

Kaže kako se zahtijevaju da se iz dalje procedure u razumnom roku povuče predlog zakona i pripremi novi.

“Ukoliko vlada to sto skorije ne učini mi ćemo još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava”, poručio je on.

“Zaklinjemo se da cemo braniti svoje svetinje civote nasih svetitelja, crkve, manastire i grobove naših predaka”, poručio je Joanikije.

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije je govorio o Saboru, pravoslavlju i pozvao je one “koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu”.

9 Comments
 1. Marina komentariše

  Moj narode ovo vam je sve zamka. Ali ajde…

 2. Kosta komentariše

  Ovo je cista politizacija stvari i nista drugo, a svi nesto pricaju o zakonima Petra a nece da kazu da je CPC bila vjekovima prisutna u CG, a ne SPC kao sto pricaju.

  1. Vladimir L. komentariše

   Lupetanje! SVETI SAVA je odje bio popularniji prije osamsto godina nego Onaj kreten tito sa sve tajnim sluzbama i Golim otokom!

   1. Vladimir L. komentariše

    tito, milo, antonije i miras zajedno…

 3. oliver14 komentariše

  Ne znam samo odakle pravo ovima iz Srbije da se mijesaju u unutrasnje zakonodavstvo CG?? CG se ne mijesa njima tako da ni Srbija je moze nama.

 4. Vitinka komentariše

  Vama te svetinje o kojima sad pricate sluze samo da uzmete pare iz njih i da punite svoje dzepove da bi onda placali opoziciju da radi svasta protiv CG.

 5. Farmasi komentariše

  Vi se od tih svetinja koje branite ni od cega bogatite, briga vas za njih!

 6. Nikolija komentariše

  Vas brine samo jedno a to je ocete li moci i dalje da se bogatite na racun tih svetinja, sramota, zavadjate narod!

 7. Sloboda u CG! Odmah! komentariše

  Odje samo komentarisu mafija botovi. Normalni narod ne smije da pisne!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.