Patrijarh Irinej: I Otomanska imperija i komunisti su imali više respekta prema SPC u Crnoj Gori, nego vlast Mila Đukanovića

0

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom srpskim Irinejom.

Patrijarh srpski Irinej je rekao da je sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o stanju u Crnoj Gori koje je teže nego ikada u istoriji.

“To nije bilo za vrijeme Otomanske imperije i za vrijeme komunizma koji su imali više respekta prema crkvi”, istakao je Irinej na konferenciji za novinare, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, cilj je da se primjeni metod koje su nekada ustaše primijenile u Hrvatskoj da se protjera srpski narod i da se tamo uništi SPC.

“Pitam sebe i sve druge, da li Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje-više on stvorio u Crnoj Gori, plan je da tamo nema SPC niti pravoslavnog naroda”, kaže Irinej i dodao:

Stvara se nova nacija, crnogorska koja treba da istisne sve ono što se zove srpsko. Ima dosta ljudi iz crkve koji kumuju ovom stanju. Apelujem na Đukanovića da dobro razmisli o tome što čini. Čudno je da jedan čovjek koji nije kršten, koji je ateista, hoće da stvori crkvu. To se nije desilo u istoriji hrišćanstva – naglasio, je patrijarh Irinej.

Posljednji njihov razgovor bio je pre nedelju dana povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.