Patrijarh Irinej: Ako se odreknemo Kosova, stići će nas kletva cara Lazara

0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je danas da se Srbija ne smije odreći Kosova, kao i da je srpskom narodu potrebno jedinstvo umjesto podjela koje ohrabruju neprijatelje.

“Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smijemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smijemo po cinenu života”, rekao je patrijarh Irinej.

Kako je prenijela je Informativna služba SPC, patrijarh je istakao da Srbiji mogu da otmu Kosovo i da su ga oteli i Turci “pa smo posle 500 godina uspjeli da ga vratimo”.

“U poslednje vreme ta misao o neodricanju od Kosova se čuje i od naših vođa. To nas raduje, to raduje naše svetitelje i manastire na Kosovu. Ne uzdamo se mnogo u pomoć svjetskih moćnika, već u pomoć naših svetitelja koji su se na Kosovu i Metohiji podvizavali. Oni će nam biti vjerni pomoćnici, ako se budemo trudili”, rekao je patrijarh Irinej dodajući da ako želimo u ovome svijetu da imamo kao narod neko mjesto, treba da budemo jedno.

Patrijarh je pojasnio da se jedinstvo naroda temelji u dobru, te da suprotno ne bi trajalo.

“Podjele i svađe među nama ohrabruju naše neprijatelje. U tome je njihova moć, a naša nemoć. Zato se molimo Gospodu da nam usadi vjeru kao temelj svih vrlina”, naveo je patrijarh Irinej ističući da smo bez vjere ništavni kao pojedinci, ne samo pred Bogom nego i pred ljudima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.