Pat pozicija države i Crkve: Korona ili kolona, pitanje je sad!

1

Korona i kolona. Već dva mjeseca se sve vrti oko te dvije riječi,  a zatvori nikad puniji. Što zbog korone, odnosno nepoštovanja mjera, što zbog samoinicijativnih kolona, odnosno, podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Trenutno, na sceni je, šahovski rečeno, pat pozicija. I dok se mjere popuštaju, uskoro počinju da u punom kapacitetu rade kafane i restorani, dotle, je pristup Crkvi i dalje zabranjen, odnosno, pod budnom policijskom pažnjom su svi oni koji namjeravaju da se pomole u svojim hramovima. Paradoksalno zvuči da se u pogon vraćaju i sportisti, odnosno, sportski kolektivi, što na otvoreno, što u zatvorenom prostoru, a o mogućnosti da se vjernicima dozvoli pristup vjerskim objektima, još uvijek ni slova.

Da se ne vraćamo unazad i podsjećamo na one scene sa gradilišta, i to u jeku same pandemije, kada je tajkunima bilo dozvoljen o sve, a građanima ni ono najosnovnije, da se pomole.

Prije korone, bile su litije, poslije korone, još uvijek se ne zna da li se litije nastavljaju ili ne. Nema nagovještaja ni da bi mogao da se nastavi dijalog vlasti i Mitropolije, koji je prekinut zbog pandemije korona virusa. Jer, ako Skupština može da radi nesmetano, ako i mogu da se održavaju sjendice SO u drugim gradovima, nejasno je zašto se ne nastavlja dijalog države i SPC, jer u njemu učestvuje mnogo manje ljudi, nego što učestvuje poslanika u zasijedanju Parlamenta.

Nacionalni koordinacioni tim (NKT) saopštio je da će u vjerske objekte od 11. maja biti moguć ulazak pod određenim uslovima.

Kako je saopšteno u vjerskom objektu maksimalno jedna osoba može biti na 10 metara kvadratnih, a izvan objekta najviše 20 lica.

Dodatnu konfuziju u svemu tome unosi NKT, odnosno vlast, koja, očigledno želi da vrijeme neumitno teče, a da se oni po tom pitanju ne oglašavaju. Jer, po njihovoj procjeni, što vrijeme više teče, što smo bliži ljetu, to su manje šanse za ponovni izlazak na litije.

Zato trenutna situacija između vlasti i Crkve, liči na svojevrsnu partiju šaha, s tim što vlast s vremena na vrijeme odigra i po neki ziheraški potez (privođenje Mitropolita, krivične prijave sveštenicima…), očigledno testirajući drugu stranu, sportskim žargonom rečeno, da vide da li će iz defanzive preći u ofanzivu. I sve se i dalje vrti u krug, kao da obje strane, bez obzira na sve, žele da održe pat poziciju, nadajući se da će jedna od strana prva povući neki nelogičan potez.

Svojevrsni test, odnosno lakmus papir bi mogao da bude 21. maj, kada se slavi godišnjica od dana kada je Crna Gora, na pokradenom referendumu, postala samostalna država. Do sada su sve te proslave bile pompezne, organizovane, u više crnogorskih gradova. Pa se sada nameće logično pitanje, kako će vlast odlučiti da proslavi ovaj svoj praznik. Ako se dozvoli okupljanje na trgovima širom Crne Gore ili makar na jednom jedinom mjestu, onda prestaje da važi odluka o zabrani okupljanja. Tačnije, tada nestaje sa scene i poslednja prepreka za nastavak litija.

Htjeli ili ne, opet se vrtimo u začaranom krugu između korone i kolona, bez nagovještaja da bi uskoro mogli da iskočimo iz tog začaranog kruga.

1 Comment
  1. Crnogorski Betoven komentariše

    O kakvim litijama je rijec? Nema od toga nista.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.