Par slučajno oštetio sliku od 500.000 dolara

0

Jedan južnokorejski par je optužen da je oštetio umjetničko djelo američkog umjetnika ulične umjetnosti grafita Džona Vana.

Oni su, ipak, rekli kako su to učinili greškom, jer su mislili da im je dozvoljeno da učestvuju u umjetničkom djelu, odnosno da je to samo još jedna instalacija u sklopu “participatorne umjetnosti”, rekao je kustos, prenosi portal Indeks.

Ovo apstraktno djelo dugačko je sedam metara, a visoko 2,4 metra. Nacrtano je 2016. godine, a vrijednost mu se procjenjuje na 500.000 dolara. Kada je djelo prebačeno u galeriju Svjetskog tržnog centra Loti, zajedno sa njim su prebačene i kantice boje i četkice, koji se takođe smatraju dijelom instalacije.

Kako je zabilježeno na nadzornim kamerama, mladić i djevojka su uzeli četkice, umočili ih u boju i “dodavali svoj pečat slici”, a nakon što su uhapšeni, pušteni su jer je galerija odlučila da neće podizati tužbu, vjerujući da se radi o nenamjernoj grešci.

“Mislili su da smiju to da urade, pogriješili su. Još sa umjetnikom razgovaramo o tome da li ćemo restaurirati sliku”, rekao je organizator izložbe Kang Vuk.

Poslije ovog incidenta, oko slike su postavljene žice i natpis “Ne diraj”, a iz galerije su rekli kako je interesovanje poraslo, jer su se društvenim mrežama proširile fotografije “izmijenjenog” umjetničkog djela.

Izvor: CdM

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.