Pandev u 39. godini završio igračku karijeru

0

Najbolji fudbaler u istoriji Sjeverne Makedonije, Goran Pandev, odlučio je da prekine bogatu karijeru. „Grande Pandev” u 39. godini odlazi među legende i iza sebe je ostavio uspješan sportski put. Pandev je prošlu sezonu proveo u redovima Parme, a iako je želio da igra još najmanje godinu dana, nije našao angažman.

Nakon što je postalo jasno da napadač neće imati novi klub, Pandev je u intervjuu za „Gazeta delo Sport” objavio kraj karijere.

Poslije punih 20 godina, vrijeme je da završim. Moj najstariji sin ima skoro 13 godina, ranije sam ga viđao samo u pauzama iz sezone u sezonu. Sada želim više pažnje da posvetim porodici, ali to ne znači da ću se udaljiti od fudbala, jer ne znam da radim ništa drugo. Cijelo ljeto nisam razmišljao o fudbalu i bilo je opuštajuće. Jedite više i manje trenirajte. Uz to imam još koji kilogram, a sa 39 godina sve je teže. Volim da radim sa mladima i pomažem im, razgovaram sa njima i gledam njihove utakmice. Zato sebe u budućnosti više vidim kao direktora ili sportskog agenta. Na kraju, želim da kažem veliko hvala svima. Svim mojim trenerima, svim predsjednicima, svim navijačima„, rekao je Pandev.

Strumičanin je karijeru započeo 1999. godine u ekipi Belasice, gdje je igrao do 2001. godine, a potom je započeo i internacionalnu karijeru. Otišao je u Inter, ali je bio na pozajmicama u Speciji i Ankoni, da bi 2004. godine ostvario transfer u Lacio, gdje je imao najbolje trenutke na individualnom nivou. Igrao je za „nebeskoplave” od 2004. do 2009. i postigao 64 gola u 159 utakmica, što ga čini najboljim stranim strijelcem u istoriji Lacija. Sledeća stanica u njegovoj karijeri bio je Inter, tim u kojem je 2010. osvojio najvažnije titule – tripletu u Seriji A, Kup Italije i Ligu šampiona, pod vođstvom Žozea Murinja.

Pandev je od 2011. do 2014. igrao za Napoli, jednu godinu je bio u sastavu turskog Galatasaraja (2014/15) gdje su ga koristili kao „kup igrača“, a zatim je do 2022. igrao za Đenovu. Poslednju sezonu karijere proveo je u Parmi u Seriji B. Kao kapiten odveo je Sjevernu Makedoniju na Evropsko prvenstvo 2022.

 

Za reprezentaciju je odigrao 122 meča na kojima je postigao 38 golova i apsolutni je rekorder u svih kategorijama.

(mozzart sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.