Palmer: “Vidljiv napredak Srbije, snažni odnosi sa SAD”

2

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer ocijenio je da je Srbija značajno napredovala poslednjih nekoliko godina, dodajući da su bilateralni odnosi Srbije i SAD snažni, kao i da postoji jasna zajednička vizija budućnosti.

Palmer je na konferenciji “Budućnost odnosa SAD i Srbije i politika SAD prema Zapadnom Balkanu”, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog pijateljstva (KSAP) i East West Bridge (EWB), govoreći o Srbiji iz 1993. godine kada je bio u posjeti našoj zemlji i Srbiji danas, istakao da je jasno da se desio napredak.

Kako je rekao, prilikom poslednje posjete video je optimističnije i pozitivne ljude, što je potpuno razumljivo usled različitih okolnosti sredinom devedesetih, kao što su rat i sankcije, saopštili su KSAP i EWB.

U razgovoru sa osnivačem EWB Jovanom Kovačićem, Palmer je rekao da je posebno značajan vidljiv napredak koji je Srbija doživjela poslednjih godina, iako postoji prostor za napredak, a jasno je da optimizam dijele i SAD.

Moj utisak sa poslednjih razgovora sa zvaničnicima Srbije jeste da su fundamentalno, bilateralni odnosi dvije zemlje snažni, ali da postoji i jasna zajednička vizija budućnosti i vizija budućnosti Srbije kao članice EU, sa svim oblastima koje je kvalifikuju, kao ekonomski snažne države – poručio je Palmer.

Ponovio je da SAD podržavaju evropski put Srbije, a govoreći o evroskepticizmu u srpskoj javnosti, poručio je da to nije nerazumljivo imajući u vidu da su reforme, koje se na kraju pokažu vrijedne truda, ponekada teške.

Put ka članstvu u EU je težak i često izgleda beskrajan. Ipak, u praksi se pokazalo da kada neka zemlja dođe do svog cilja, građanima postane jasno da benefiti daleko prevazilaze poteškoće. Očekujem da će takav slučaj biti i sa Srbijom, odnosno, kada ljudi vide prave benefite od članstva, da će podrška evropskom putu porasti – kazao je Palmer.

Istakao je i da je važno da balkanske zemlje znaju da je put reformi važan i uvek prepoznat i nagrađen.

Govoreći o mini Šengenu, Palmer je naglasio važnost regionalnog povezivanja i inicijativa koje dalje podstiču rast i prosperitet.

Podsjetio je na konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama kakva je mini Šengen, ali i dodao da bi voleo da vidi podršku čitavog regiona inicijativama kakva je ta, koje su usmjerene na solidarnost i povezivanje.

Upitan da prokomentariše značaj DFC-a za saradnju Srbije i SAD, Palmer je rekao da je dolazak američke razvojne agencije najbolji pokazatelj dobrih namera SAD.

Dolazak DFC-a na Balkan pokazuje da su SAD posvećene razvoju Zapadnog Balkana gdje bih uključio i Grčku. DFC u Beogradu radi i otvoren je za nove poslovne izazove, što je važna prilika za cio region i SAD da razviju ekonomsku saradnju, saradnju u infratrukturnim projektima i drugim važnim oblastima koje će pomoći da se balkanske zemlje integrišu u Zapad – naveo je.

Palmer dodaje da američke kompanije u Srbiji imaju utisak o našoj zemlji veoma pozitivan, da su zadovoljne uslovima, kvalitetnim i kreativnim kadrovima, posebno kada je riječ o naučnim i tehnološkim djelatnostima.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je važnost produbljivanja dobrih odnosa dvije zemlje i naveo da ta saradnja ne samo da doprinosi ekonomskom razvoju Srbije, već i SAD.

To se nije promijenilo ni dolaskom nove administracije u Bijelu kuću, naprotiv, i administracija predsjednika Džozefa Bajdena nastavlja sa istim pristupom – poručio je Godfri.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i narodni poslanik Vladimir Marinković izjavio je da je zadovoljan, kako je rekao, sada već čvrstim prijateljstvom Srbije i SAD, ali da prostora za razvoj i dalje ima.

Dodao je da osim ekonomskih pitanja, Srbija računa i na podršku partnera iz Vašingtona u rešavanju kosovskog pitanja kroz konstruktivan dijalog.

Osnivač EWB Kovačić zaključio je konferenciju rekavši da je ovo samo početak zajedničkih tradicionalnih aktivnosti koje će biti održavane u cilju podrške i razumijevanja istih ciljeva dvije zemlje.

KSAP i EWB potpisali su ranije Deklaraciju kojom potvrđuju zajedničku saradnju u oblastima kao što su trans-atlantska saradnja i integracije, regionalna stabilnost, slobodan protok ljudi, dobara, kapitala i usluga, rodne ravnopravnosti i drugih.

2 Comments
 1. NIKO99 komentariše

  Diskonekcija sa realnošću. Vjerovatno spašava svoje diplomatsko dupe pred šefovima u Kongresu.

 2. Kontra revolucija komentariše

  Pohvale od njega ?.
  Sumnjivo !!!
  Da nemaju još koju staru bombu kojoj izlazi rok upotrebe pa da je bace na Balkan !.
  Kad te anglosaksonci pocnu hvaliti – onda ti se nešto teško sprema !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.